Predsednik Tunisa: Korumpirani tajkuni da finansiraju siromasne regione

Svet 29. jul. 202116:10
Podeli:
Predsednik Tunisa Kais Said
Predsednik Tunisa Kais Said Foto:Tanjug/AP Photo/Slim Abid

Predsednik Tunisa Kais Said je predložio da stotine tajkuna osumnjičenih za proneveru postignu dogovor sa državom o finansiranju javnih bolnica, škola i razvojnih projekata u siromašnim regionima kako bi izbegli kazne.

PROČITAJTE JOŠ:

Said se sinoć sastao sa šefom tuniske organizacije poslodavaca Samirom Madžulom, i predložio je neobičan dogovor za oko 460 vodećih poslovnih ličnosti osumnjičenih za proneveru više milijardi dolara u godinama koje su prethodile revoluciji u Tunisu 2011. godine, prenosi agencija AP.

Da bi izbegli krivični postupak, Said je predložio postizanje nagodbe sa magnatima prema kojoj će finansirati razvojne projekte u siromašnim regionima, kako bi se „vratio novac opljačkan od naroda Tunisa“.

„Projekti bi mogli uključivati izgradnju bolnica, škola i javnih puteva, a privrednici bi bili odgovorni za njihovo održavanje 10 godina“, rekao je Said.

Imena biznismena obelodanjena su u obimnom izveštaju koji je izradila jedna istražna komisija nakon revolucije u kojoj je svrgnut predsednik Zine El Abidine Ben Ali 2011. godine.

Sumnja se da su proneverili oko 13,5 milijardi dinara (skoro 5 milijardi dolara) iz državne kase.

Said je ove nedelje preuzeo nova politička ovlašćenja, i pokušava da se bori protiv korupcije i utaje poreza koji već predugo koče ekonomiju, posebno u unosnom sektoru fosfata i trgovini hranom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar