Predsednik Nigerije: Najmanje 69 ljudi ubijeno u protestima

Svet 23. okt. 202022:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEORGE ESIRI

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari izjavio je danas da je najmanje 69 osoba ubijeno u protestima protiv policijske brutalnosti koji potresaju zemlju od sredine septembra.

Buhari je ove podatke otkrio na hitnom sastanku sa bivšim nigerijskim liderima, u cilju pronalaženja načina za okončanje nemira, preneo je BBC.

Pročitajte još:

„Predsednik je na sastanku rekao da je u nemirima ubijen 51 civil, 11 policajaca i sedam vojnika“, izjavio je njegov portparol. Nije odmah bilo jasno da li ove brojke uključuju demonstrante koje su u utorak navodno ubile snage bezbednosti u Lagosu.

Buhari je na sastanku dodao i da je njegova administracija posvećena ispunjavanju zahteva demonstranata.

Ipak, upozorio je da njegova vlada neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti kriminalcima koji su preuzeli proteste da nastave da vrše „huliganizam“.

Grupa koja je bila ključna u organizaciji demonstracija, sada je pozvala ljude da ostanu kod kuće.

Ranije danas, predsednik je u kratkom televizijskom obraćanju pozvao Nigerijce da prekinu sa demonstracijama, te da umesto toga razgovaraju sa vladom „u cilju pronalaženja rešenja“.

Nakon obraćanja, Buhari se suočio sa kritikama jer nije pomenuo pucnjavu u Lagosu.

Foto: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE
Protesti protiv policijske brutalnosti u Nigeriji

Protesti u Nigeriji izbili su sredinom septembra kada se na društvenim mrežama pojavio video snimak na kome je prikazan čovek koga su ubili agenti SARS-a, policijske specijalne jedinice za zaštitu od krađe, optužene da godinama reketira stanovništvo, sprovodi ilegalna hapštenja, mučenja i čak ubistva.

Kao odgovor na raširene demonstracije, nigerijska vlada najavila je da će raspustiti jedinicu SARS, ali uprkos njenom raspuštanju, svakodnevni protesti demonstranata su nastavljeni jer oni sada zahtevaju okončanje policijske brutalnosti uopšte, kao i korupcije.

U početku, protesti su bili mirni, ali su ponovo eskalirali nakon pucnjave u utorak u Lagosu, kada je organizacija za zaštitu prava Amnesti Internešnel objavila da su nigerijske snage bezbednosti otvorile vatru na stotine demonstranata.

Tom prilikom je ubijeno još najmanje 12 ljudi, a na desetine je ranjeno, iako zvanični Lagos demantuje da je bilo žrtava. S druge strane, nigerijska vojska negirala je bilo kakvu umešanost.

Podsetimo, u ovoj zemlji je zbog nasilnih demonstracija uveden 24-satni policijski čas, u pokušaju zaustavljanja daljih protesta.

Ipak, vlada je najavila da će policijski čas biti ukinut u subotu između 8 i 18 sati.

Iako su ulice najvećeg nigerijskog grada i centra protesta, Lagosa, sada prazne, a protesti utihnuli, atmosfera napetosti ostaje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar