Predsednik Bugarske pozvao vladu da podnese ostavku

Svet 24. jul. 202018:13
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarski predsednik Rumen Radev podržao je demonstrante i izjavio da izvršena rekonstrukcija vlade nije dovoljna za rešavanje krize, već da se moraju održati vanredni izbori i vlada mora podneti ostavku.

U saopštenju koje je objavila pres-služba predsednika ističe se da je bugarski lider nazvao rekonstrukciju vlade „pokušajem da se dobije na vremenu“.

„Svi vidite da se Bugarska probudila… Doživljavamo nešto poput pročišćenja, jer nakon više godina laži i poniženja, Bugari otvoreno govore istinu, hrabro i dostojanstveno“, navodi se u izjavi predsednika.
Takođe se napominje da je šef države, obraćajući se novinarima u Velikom Trnovu, naglasio da samo „ostavka vlade, generalnog tužioca i prevremeni izbori“ mogu da pomognu u prevladavanju političke krize.

„Ja sam na strani naroda i želim da vidim vladu koja će biti primer legalnosti i poštovanja ustava, a ne koja će ih zanemarivati“, naglasio je Radev.

On je dodao da je Bugarskoj potrebna vlada koja će sprovoditi reforme, baviti se modernizacijom i integracijom u Evropu.

Ranije je bugarsko Narodno sobranje (parlament) na sednici odobrio reorganizaciju vlade na čelu sa Bojkom Borisovom.

U Bugarskoj od 9. jula traju protesti. Oni su počeli u Sofiji gde se hiljade građana okupilo na skupu podrške predsedniku Rumenu Radevu, koji je u februaru izjavio da je vlada izgubila poverenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar