Predsednik Azerbejdžana preti: Uništiću jermenske snage

Svet 12. dec. 202021:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev zapretio je u subotu da će gvozdenom pesnicom slomiti jermenske snage, posle uzajamnih optužbi dve strane za kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan žestok šestonedeljni sukob oko oblasti Nagorno-Karabah.

„Jermenija ne bi trebalo da počinje sve ispočetka. Mora da bude veoma oprezna i da ne planira nikakvu vojnu akciju. Ovaj put ćemo ih uništiti u potpunosti. To ne sme da bude tajna ni za koga“, rekao je Alijev.

Povezane vesti:

Zvaničnici Nagorno-Karabaha, azerbejdžanske oblasti pod kontrolom jermenskih separatista, naveli su da je vojska Azerbejdžana sinoć započela napad u kojem su ranjena tri službenika tog regiona.

Ruski mirovnjaci koji nadgledaju sprovođenje sporazuma u Nagorno-Karabahu prijavili su da je juče prekršeno primirje u regionu Gadrut, a Ministarstvo odbrane Rusije u današnjem izveštaju nije navelo koja strana je prekršila sporazum.

Potom je Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo vojsku Azerbejdžana da je danas izvela napad na jugu Nagorno-Karabaha.

Alijev je reagovao, okrivivši Jermeniju za nove sukobe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navelo je večeras da su njegove snage osujetile jermenske „provokacije“ i obnovile primirje.

Novi sukobi označavaju prvo značajno kršenje mirovnog sporazuma postignutog 10. novembra uz posredstvo Rusije.

Prema tom sporazumu, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad delovima Nagorno-Karabaha i okolnim teritorijama u kojima su jermenske strane bile na vlasti od 1994. godine, kada je okončan rat dve strane.

Pročitajte još:

Tokom 44 dana borbi započetih krajem septembra poginulo je više od 5.600 ljudi, a Jermenija je bila primorana da prihvati mirovni sporazum nakon što je vojska Azerbejdžana prodrla duboko u teritoriju Nagorno-Karabaha.

Rusija je u tom regionu razmestila oko 2.000 mirovnjaka koji će najmanje pet godina nadgledati sprovođenje sporazuma i organizovati povratak izbeglica.

Mirovni sporazum bio je veliki šok za građane Jermenije, gde su počeli masovni protesti čiji učesnici traže ostavku premijera Nikola Pašinijana.

On odbija da se povuče i tvrdi da je mirovni sporazum gorak, ali neophodan potez kojim je Azerbejdžan sprečen da preuzme kontrolu nad celim Nagorno-Karabahom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar