Kapitol: Predao se čovek koji je tvrdio da ima bombu

Svet 19. avg 202123:01
Podeli:
Kapitol, bomba
Foto: TANJUG/AP Photo/Jose Luis Magana

Vašingtonska policija privela je Reja Rouzberija koji je sedeo u vozilu ispred zgrade američkog Kapitol i tvrdio da sa sobom nosi eksploziv. Policija je pregovarala sa njim tokom incidenta koji je trajao oko pet sati, zgrade biblioteke i Kongresa su evakuisane, a svi koji su se našli u drugim zgradama dobili su uputstvo da se drže dalje od vrata i prozora. Policijski zvaničnik izjavio je za medije da još uvek ne može da kaže da li u vozilu ima eksploziva, jer istraga još traje.

Muškarac, koga je policija identifikovala kao 49-godišnjeg Flojda Reja Rouzberija iz Severne Karoline, izašao je iz vozila i priveden je.

Ranije tokom dana, u četvrtak 19. avgusta, on se zaustavio ispred Kongresne biblioteke i rekao policiji da ima bombu u kamionetu koji nije imao registarske tablice. Policajac je u rukama čoveka video nešto što je izgledalo kao detonator.

Policija je pregovarala sa njim tokom incidenta koji je trajao oko pet sati.

Izvor iz snaga reda rekao je da prisustvo eksploziva nije potvrđeno.

Policija nije saopštila motive osumnjičenog.

Dok je policija pregovarala, na Fejsbuku  se pojavio video snimak Rouzberija iz kamioneta. Pretio je eksplozijama, upućivao pretnje protiv vlade i govorio o onome za šta veruje da su problemi zemlje, uključujući stav SAD o Avganistanu, zdravstvenoj zaštiti i vojsci.

„Revolucija je tu“, rekao je čovek. „Pokušavam da dobijem (predsednika SAD) Džoa Bajdena  na telefon.“

Fejsbuk je uklonio video snimak nekoliko sati nakon što je snimljen. Čini se da Rouzberi nije imao poseban zahtev osim da razgovara sa Bajdenom, preneo je AP.

Rouzberijeva bivša supruga, Kristal Rouzberi, rekla je da je videla slike muškarca u incidentu na Kapitolu i potvrdila je za AP da je to njen bivši muž. Nije znala da ima eksploziv, ali je rekla da je bio strastveni kolekcionar vatrenog oružja.

Nekoliko okolnih zgrada je bilo evakuisano, uključujući Vrhovni sud SAD a  obližnja stanica metroa zatvorena.

Predstavnički dom i Senat trenutno ne zasedaju, naime, Kongres je ove nedelje na odmoru.

Područje su ranije blokirali policijski automobili i postavljene su barikade, a u blizini je bilo više vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći.

Bela kuća je saopštila da prati situaciju.

Područje oko Kapitola je pod strogim bezbednosnim merama nakon upada u zgradu pristalica Donalda Trampa 6. januara.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar