Prazni rafovi i rezervoari: Britanci stoje u redovima kao mi devedesetih

Svet 13. okt. 202113:12 > 13:5421 komentara
Podeli:
FotoProfimedia.rs

Kriza u Velikoj Britaniji ne jenjava. Stručnjaci smatraju da bi nestašice goriva, rast cena gasa i struje i prizori praznih rafova u prodavnicama mogli da potraju čak do katoličkog Božića 25. decembra. Britanci, u strahu da će ostati praznih rezervoara, stoje u redovima na benzinskim pumpama, ali nije samo gorivo problem. Očekuje se dalji rast cena osnovnih životnih namirnica.

PROČITAJTE JOŠ:

Na rafovima britanskih supermarketa nedostaje čitav niz različitih proizvoda – od mleka, mesa, ribe do začinskog bilja, voća, smrznutog povrća, pa čak i gaziranih pića. Kao razlog nestašica najčešće se navodi manjak vozača teretnih vozila, ali pojavio se i novi problem – zalihe ugljen-dioksida sve su manje.

Ugljen-dioksid se koristi u brojnim ključnim industrijama, uključujući i produžavanje roka trajanja hrane, proizvodnje gaziranih pića i hlađenje nuklearnih elektrana. U Britaniji ne samo da ga je sve manje iz uvoza, već je jedan od najvećih proizvođača prošlog meseca zatvorio svoja dva pogona u Velikoj Britaniji zbog rastućih cena.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Cene će još da rastu

Menadžeri malih prodavnica, ali i velikih trgovačkih lanaca upozoravaju da će cene osnovnih namirnica možda morati još da porastu. To bi mogao biti slučaj, na prvom mestu, sa flaširanom vodom i mesom. Hladnjače su prazne, a nije mali broj radnji u kojima su frižideri isključeni, jer nemaju šta u njih da smeste.

„Cene rastu. Teško je mesarima, i to ne samo u Engleskoj već i u Evropi. Visoke cene u malim prodavnicama otežavaju takmičenje sa velikim supermarketima. Naši rafovi su trenutno puni, ali promet je slab“, kaže Arber Kola, poslovođa mesare u Londonu.

Foto:JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Do sada, najviše je poskupela kafa arabika koje je u odnosu na prošlu godinu skuplja čak 73 odsto. Takav skok cene nije viđen od 2014. godine.

Porodice u Britaniji teško se nose sa skokom inflacije. Tabloid “Dejli mejl“ izračunao je da svaka šesta odrasla osoba nije mogla da kupi neophodne namirnice u poslednjih pet nedelja. Kupci su u šoku i ističu da su frustrirani.

„Bojim se da će situacija oko Božića biti još gora jer tada ljudi kupuju više zbog druženja i zabava koje organizuju. Ako se nešto ne reši, situacija će se sigurno pogoršati. Situacija u našoj zemlji je zaista tužna“, navela je En Mekarti, jedan od kupaca sa kojima su britanski novinari razgovarali.

Foto:Jon Super / Xinhua News / Profimedia

Iako cene računa za energiju i svakodnevnih potrepština stalno rastu, iz Banke Engleske kažu da je Velika Britanija spremna za duži i veći rast životnih troškova.

Kriza u Britaniji počela je da poprima dramatične razmere krajem septembra kada su prvi put zabeleženi dugi redovi i kolone na benzijskim pumpama i višesatno čekanje da bi se napunio rezervoar. Zabeleženi su i prizori kakve mi, nažalost, pamtimo – benzin se sipa u flaše. Sa rastom cenom goriva i gasa sve cene su porasle, a Britanija takođe ima i problem sa manjkom radne snage u postbregzitovskom periodu.

Foto:Mark Harvey / Alamy / Alamy / Profimedia

Minimalistički trgovinski sporazum sa EU koji je Boris Džonson potpisao u decembru ostavio Britaniju da se sama snalazi u trenutnoj krizi.

BONUS VIDEO: Cela Britanija u redu za gorivo, slike koje su nama dobro poznate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar