Pravila: Kako će u Hrvatskoj da idu u kafiće i restorane

Svet 20. apr. 202010:42
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

Prva mera kojom će se olakšati život građana Hrvatske je ukidanje e-propusnica za kretanje unutar županija, rekal je šef HZJZ-a Krunoslav Capak u emisiji HRT.

Capak je i rekao i da će neke županije morati da sačekaju s relaksacijom mera.

– Imamo županije kod kojih je kontinuirano niski broj, ispod deset u dve županije i kod takvih županija je mnogo lakše relaksirati neku meru ali to treba uz oprez jer u drugim županijama postoje veći brojevi.

Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

 

Štab je napravio i 11 tačaka funkcionisanja svih restorana.

– Čim ugostitelji ispune propisane uslove, nastaviće da rade dalje – dodao je Capak.

Za kafiće, ljudi neće moćiu da sede jedan do drugog, nego će morati da bude socijalna distanca.

Primera radi, ako je do sada bio sto za 4 osobe, za njim će sad moći da sedi jedna do maksimalno dve, u zavisnosti od toga koliko je sto veliki, uz pojačane mere svakodnevne dezinfekcije. Moraće se dezinfikovati sve nakon odlaska gosta.

Kod frizera će morati da budu neke zaštitne mere i za frizera i za klijenta, korišćenjem maski ili uz neku barijeru da se ne može kapljičnim putem prenositi virus.

I uz strogu dezinfekciju svega što se koristi. Neće se moći koristiti makaze za jednu osobu, pa onda njima šišati drugu, sve će se morati između mušterija dezinfikova ti.

„Prvo čekamo da budemo sigurni da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i zdravstveni sistem prilagođen novoj situaciji. Sad to imamo. Pada nam broj obolelih, imamo silazni trend i nadamo se da će se nastaviti. Premijer je dao zadatke resornim ministrima da razmisle o tome koje bi mere trebalo prvo popuštati. Predloženo je mnogo mera“, kazao je Capak.

– Javni prevoz će sigurno biti pušten uskoro. Ali isto pod strogim merama – kazao je.

– Bilo kakva maska zaustavlja kapljice i aerosol koji čovek prilikom govora, kijanja i kašljanja ispušta. Zemlje koje imaju kulturu nošenja maski kod njih se pokazalo da je to korisno zbog smanjivanja širenja koronavirusne infekcije – dodao je Capak.

Komentari

Vaš komentar