Prava sitnica: U svemir sa Bezosom za 28 miliona dolara

Svet 12. jun. 202121:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Licitacija je završena, a mesto za vožnju svemirskim brodom sa milijarderom Džefom Bezosom srećnog dobitnika koštaće 28 miliona dolara.

Pročitajte još:

U roku od četiri minuta od otvorene subotnje telefonske aukcije uživo, ponude su premašile 20 miliona dolara. Licitacija se zatvorila sedam minuta nakon početka aukcije. Identitet pobednika – verovatno izuzetno bogatog svemirskog poklonika – nije odmah obelodanjen.

Lansiranje Bezosovog Blue Origin-a iz zapadnog Teksasa dogodiće se 20. jula i predstavlja važan trenutak, jer američke kompanije teže ka novoj eri privatnih komercijalnih svemirskih putovanja.

Osnivač kompanije Blue Origin i izvršni direktor Amazona Džef Bezos, nekadašnji najbogatiji čovek na svetu i doživotni zaljubljenik u svemir, utrkuje se protiv kolega Ričarda Bransona i Ilona Maska, a sada jeuspeo da ostvari nešto što oni nisu – prvi će od njih trojice putovati dalje od Zemljine atmosfere.

„Ako zemlju vidite iz svemira, to vas menja. Menja vaš odnos sa ovom planetom, sa čovečanstvom“, rekao je Bezos u video snimku pre nego što je održano konačno nadmetanje, dodajući da će mu se na putovanju pridružiti i njegov brat Mark.

„Slaje najbogatijeg čoveka sveta i jedne od najpriznatijih figura u biznisu u svemir je masovna reklama za svemir kao domen za istraživanje, industrijalizaciju i investicije“, rekao je analitičar Morgan Stenli ranije ovog meseca.

Iako su sredstva prikupljena od ovog događaja namenjena u dobrotvorne svrhe, Blue Origin se nada da će licitacijom podstaći entuzijaste da podrže nove projekte kompanije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar