Prate primer SAD: I NATO povlači trupe iz Avganistana

Svet 14. apr. 202123:51
Podeli:
Brisel NATO sastanak
Sastanak u Briselu Foto:BETAPHOTO/Johanna Geron, Pool via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa složila da povuče oko 7.000 vojnika iz Avganistana, da se uklopi sa odlukom predsednika SAD Džozefa Bajdena o povlačenju američkih trupa iz te zemlje od 1. maja.

Stoltenberg je rekao da bi puno povlačenje NATO trupa moglo da bude završeno „za nekoliko meseci“, ali nije pomenuo 11. septembar, 20. godišnjicu terorističkih napada na SAD koje je Bajden odredio kao konačni datum povlačenja.

„Mi ćemo početi povlačenje NATO snaga do 1. maja“, rekao je danas Stoltenberg i dodao da je u planu kompletno povlačenje trupa za nekoliko meseci.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Otišli smo u Avganistan zajedno, prilagodili smo naše prisustsvo zajedno i ujedinjeni smo u napuštanju zajedno“, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da će svaki napad na NATO snage u povlačenju naići na čvrst i snažan odgovor Alijanse.

Stoltenberg je objavio ovu odluku ubrzo pošto je Bajden i zvanično objavio svoje planove o povlačenju američkih trupa iz te zemlje i posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, i ministrom odbrane Lojdom Ostinom u sedištu NATO u Briselu.

Blinken i Ostin su proveli dan u razgovorima sa zvaničnicima 30 zemalja članica Alijanse o budućem prisustvu u Avganistanu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom Blinken i Osten su ponovili rečenicu da je Alijansa ušla zajedno u Avganistan i da će zajedno izaći.

„Vraćanje naših vojnika kući ne znači završetak naših veza sa Avganistanom i naše podrške zemlji. Naša podrška, naše angažovanje i naša odlučnost ostaju“, rekao je Blinken.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar