Poziv političkom vrhu Crne Gore da dođu u Srebrenicu

Svet 01. apr. 202118:49
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica pozvao je premijera Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsednika Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o, kako navode, genocidu.

U saopštenju tog centra, koje prenose sarajevski mediji, navodi se da su poslednje izjave premijera Krivokapića, potpredsednika Abazovića i ministra Leposavića, kojima se, kako tvrde, genocid negira, relativizuje ili se relativizuju druge izjave o dovođenju u pitanje „sudskih utvrđenih činjenica“, predstavljaju „udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regionu.

Krivokapić, Abazović i Leposavić su pozvani da posete Memorijalni centar i, kako se navodi, u Potočarima, odaju počast žrtvama, gde „imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživelih svedoka genocida. Presude sudova su,poslednja tačka do koje pojedinac treba da posete da bi „shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid“, navodi se u saopštenju uprave Memorijalnog centra Srebrenica.

“Ukoliko nećete verovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome ćete verovati? Ko je taj autoritet čiju biste reč i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vredno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedestim suočili.

Gospodina Abazovića napominjemo da posle potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći ‘okrenimo se budućnosti, idemo dalje’, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vesti o genocidu nisu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Dritan Abazović Foto:BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC

Podsećamo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je 26. marta u crnogorskoj Skupštini izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid kad se to i nedvosmisleno utvrdi.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

Njegovu izjavu odmah su osudile SAD i Velika Britanija, a poslednja se oglasila i EU, odakle je saopšteno da je Srebrenica „jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar