Poziv na masovne proteste: „Život Navaljnog visi o koncu“

Svet 18. apr. 202117:35
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Saradnici osuđenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji u zatvoru štrajkuje glađu, pozvali su na masovne proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu posle navoda o naglom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja. Policija i zvaničnici ruske vlade za sada nisu komentarisali poziv na proteste, ali će njihov odgovor verovatno biti oštar.

Jedan od saradnika najpoznatijeg kritičara Kremlja Leonid Volkov rekao je da su uputili hitan poziv na demonstracije u sredu jer život Navaljnog „visi o koncu“.

„Ne znamo koliko dugo još može da izdrži. Ali jasno je da nemamo vremena“, kazao je Volkov.

Navaljni (44), najvidljiviji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, započeo je štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

S druge strane, Služba za izvršenje zatvorskih sankcija navodi da Navaljni dobija adekvatnu zdravstvenu negu.

Lekar Jaroslav Ašikmin rekao je juče da rezultati testiranja krvi, koje je dobio od porodice Navaljnog, pokazuju izrazito visok nivo kalijuma, što bi moglo da dovede do srčanog udara i ukazuje na prestanak rada bubrega.

„Naš pacijent bi mogao da umre u svakom trenutku“, kazao je Ašikmin.

Policija i zvaničnici ruske vlade za sada nisu komentarisali poziv na proteste, ali će njihov odgovor verovatno biti oštar.

Na januarskim protestima širom Rusije, čiji su učesnici tražili oslobađanje Navaljnog, policija je uhapsila više od 10.000 ljudi.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar