Požari zahvatili vinogradarske oblasti kod San Franciska

Svet 28. sep. 202023:35
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Vatrogasci u Kaliforniji bore se sa novim požarima u oblastima u kojima se nalaze vinogradi, severno od San Franciska, dok jaki vetrovi raspiruju stihiju u već jako pogođenoj saveznoj državi.

Požari su izbili u Napa-Sonoma oblasti gde se proizvodi vino i u Šasta oblasti na severu Kalifornije, što je nateralo mnoga domaćinstva na evakuaciju, prenosi Glas Amerike.

Pročitajte još:

U vinogradarskoj oblasti, požari su zahvatili nekoliko vinarija i domova u Santa Rosi, javlja San Francisko Hronikl. Evakuisani su korisnici doma za stare.

Adventistička bolnica Sveta Helena obustavila je prijem i sve pacijente evakuisala, navodi se u saopštenju na vebsajtu.

Požari u vinogradarskim oblastima spalili su 44 kvadratna kilometra zemljišta, naveo je Sekretarijat za šumarstvo i protivpožarnu zaštitu Kalifornije,

Mnoga istraživanja su poslednjih godina dovodila u vezu požare u Americi sa globalnim zagrevanjem i sagorevanjem uglja, nafte i gasa, pogotovo što je klima u Kaliforniji postala suvlja usled promena. Suvlja klima u Kaliforniij čini da su biljke mnogo zapaljivije.

Uzroci požara još se istražuju.

Tokom vikenda, isključena je struja u oblastima u kojima su jaki vetrovi zbog potencijalne mogućnosti da se ošteti infrastruktura i izazovu nove požari.

Ove godine u Kaliforniji je bilo više od 8.100 požara koji su spalili skoro 15 hiljada kvadratnih kilometara zemljiša, uništili više od 7.000 zgrada i usmrtili 26 ljudi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar