Požari oko Skadarskog jezera, vatra guta sve pred sobom

Svet 20. sep. 202022:27 > 22:36
Podeli:

Već treći dan požar u NP Skadarsko jezero ne jenjava, još nije prestalo da tinja na Vranjini, a večeras je planulo na Virpazaru gde su trenutno vatrogasne ekipe iz Bara.

Oko 17.00 sati je ekipa PCNEN-a obilazila NP Skadarsko jezero i prostor pogođen požarom. Kako saznajemo od građana koji su zvali nadležne da se uključe, Služba spasavanja nema opremu koja je potrebna za gašenje sa vode.

Nismo uspeli ni da napravimo pun krug i kamerom zabeležimo razmere požara i štetu koju ostavlja za sobom, a na društvenim mrežama već se pojavljuju fotografije sa nove opožarene lokacije na Virpazaru.

“Pre tri dana, kad je duvao sever, ovo je sve gorelo; niko to ne gasi, kažu da nemaju opremu i da se samo može to avionima gasiti. Strašno je što se radi”, kazala nam je meštanka Vranjine.

Druga žena se požalila da se zadnjih dana jedva opstaje od dima.

“Ovo je katastrofa, ne može se disati već tri dana. Ne znamo je li gore kad zatvorimo ili otvorimo prozor; ne može se spavati od dima”.

Na putu preko Virpazara, Rijeke Crnojevića i Dodoša sretali smo strašne prizore pustoši koje za sobom ostavlja vatra, a dim i garež se osećaju kilometrima.

Iz Koalicije za održiv razvoj navode da su ove scene, pogotovo jer se dešavaju na dan kada je Crna Gora proglašena ekološkom državom

“Nacionalni park Skadarsko jezero je bukvalno postao spržena zemlja. Sramota je da se dopusti da jedno nacionalno blago baš danas na godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom taj ‘praznik’ dočeka pretvoren u prah i pepeo”, kažu u KOR-u

“NP Skadarsko jezero će se sigurno godinama oporavljati od nastale štete, jer je ovo ogroman udarac za biljke i životinje koje neće tako brzo uspeti da se vrate na stanje pre požara”, zaključuju u KOR-u.

 

Komentari

Vaš komentar