Grinpis: Samo kiša može da ugasi šumske požare u Rusiji

Svet 20. jul. 202120:53
Podeli:
Foto: Aerial Forest Protection Service / TASS / Profimedia

Velike šumske požare na istoku Rusije, koji se prostiru na 680.000 hektara, neće biti moguće brzo ugasiti, upozoravaju ruski ekolozi i procenjuju da će samo kiše moći da pomognu. "Veliki delovi Jakutije sada gore. Samo kiša tamo može da pomogne", rekao je Grigorij Kuksin, šef ruskog ogranka šumskih požara Grinpisa.

Situacija se verovatno neće popraviti pre sredine avgusta u posebno pogođenom regionu Jakutije (zvanično Republika Saha) u kome gore ogromni požari u najvećoj svetskoj državi.

Vatrogasci su saopštili da je trenutno aktivno 205 šumskih požara.

Prema vazdušnoj službi za zaštitu šuma, površina na kojoj su požari aktivni nešto je manja nego u ponedeljak i iznosi oko 680.000 hektara.

Oko 2.100 vatrogasaca bori se sa plamenom u pokušaju da spreči njegovo širenje na lokalna naselja, rekao je Kuksin.

Grinpis veruje da je situacija u Rusiji sada gora nego što to vlasti priznaju. Satelitske slike pokazuju požare koji su sada zahvatili tri miliona hektara u Rusiji.

Vazdušna služba za zaštitu šuma navodi cifru od dva miliona hektara.

Grinnpis navodi da se stanovnici mnogih naselja i mesta u Rusiji bore sa gustim dimom i imaju velike probleme. U Jakutiji je koncentracija opasnih čestica u vazduhu iznad dozvoljenih granica, kaže Kuksin.

Mnogi šumski požari nastali su iz nemara, upozorio je, spominjući požare koji izmiču kontroli i nastali su zbog odbačenih opušaka.

BONUS VIDEO: Rusija: Pandemija koronavirusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar