Spašavanje medvedice, prognoze su loše ali nada postoji

Svet 23. maj. 202018:31 > 22:35
Podeli:
Foto:N1

Ženka medvjeda pronađena je jutros kako nepomično leži na kamenolomu u Bjelovićima kod Kreševa. Hitnom intervencijom pomoć joj je pružio volonterski tim Veterinarskog fakuteta u Sarajevu zajedno s kolegama s Poljoprivrednog fakulteta.

Ženka medveda pronađena je jutros kako nepomično leži na kamenolomu u Bjelovićima kod Kreševa, piše Klix.

Mada, kako kaže dr Vedat Škapur, prognoze nisu dobre, uspeli su medvjedici pružiti adekvatnu terapiju i dati joj anesteziju. O njenom zdravstvenom stanju više će se znati sutra ujutro.

„Ona je došla iz šume sa dvoje mladunčadi. Mislim da je bila bolesna određeni period, jer je prilično smršala i nije joj stanje kako treba. Mi smo uspeli danas da joj damo adekvatnu terapiju, ali da budem iskren, prognoze su joj loše, jer kad divlja životinja kao medved ne može da se digne na noge, to je loš znak. Sklonili smo je blizu šume. Policija i lovačko društvo iz Kreševa nadzirat će celu noć stanje medvedice“, rekao je Škapur.

„U kontaktu smo i sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, ukoliko nedaj Bože, medvedica premine, onda ćemo videti šta ćemo s mladima. Federalna uprava ima neko rešenje u tom pravcu, pa ćemo videti. Nadamo se najboljem, pomogli smo koliko smo mogli i dali sve od sebe“, poručio je Škapur.

Konstatovao je kako su se i radnije dešavala uginuća medveda oko Kotor Varoši. Boji se kako je u pitanju trovanje…

„Strah nas je da se ne radi o nekom trovanju, da nisu u pitanju neki pesticidi koji se sad u vremenu špricanja voća koriste. U Federaciji BiH nije regulisan status interventnog tima koji bi se bavio našim nacionalnim blagom, divljim zverima. Mi smo, profesori s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta tražili da se to formira, nadamo se da će se to usvojiti“, kazao je.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar