Povređen fotoreporter AFP na skupu u Parizu, istraga u toku

Svet 29. nov. 202021:19
Podeli:
Foto: Gabrielle Cézard / AFP / Profimedia

Pariska policija otvorila je internu istragu kako bi utvrdila okolnosti pod kojima je saradnik agencije Frans pres, sirijski fotograf Amer al Halbi povređen u subotu dok je pokrivao skup protiv predloga Zakona o globalnoj bezbednosti i policijskog nasilja.

Povezano:

Istragu, koju je zatražila i agencija Frans pres, trebalo bi da utvrdi kako je povređen fotograf, koji još nije podneo žalbu.

„Šokirani smo zbog povreda koje je dobio naš kolega Amer al Halbi i osuđujemo ničim izazvano nasilje“, rekao je direktor informativne redakcije Frans presa Fil Šetvind.

Prema njegovim rečima, fotograf je izvršavao svoje „zakonsko pravo fotoreportera pokrivajući demonstracije na ulicama Pariza“ i nalazio se sa grupom kolega koji su jasno bili identifikovani kao novinari.

„Pozivamo policiju da istraži taj ozbiljni incident i osigura da svi novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha i ograničenja“, rekao je Šetvind.

Foto: Gabrielle Cézard / AFP / Profimedia

Redakcija časopisa Polka, s kojim je fotograf takođe sarađivao, izrazila je danas ogorčenje zbog napada policije.

„Nasilni udarac pendrekom u lice bio je namerno namenjen fotoreporteru koji je obavljao svoj posao“, navela je redakcija.

Na društvenim mrežama kruže fotografije fotoreportera sa povredama na licu.

U Francuskoj su u subotu održani skupovi nazvani „Marševi za slobodu“ na kojem se okupilo oko 130.000 ljudi, a prema organizatorima više od 500.000.

Na tim protestima došlo je do sukoba policije i demonstranata, privedeno je 46 osoba, dok je više od 20 policajaca povređeno.

Francuska policija upotrebila je suzavac, vodene topove i šok bombe, dok su demonstranti palili automobile i kioske, te postavljali barikade i bacali kamenice na pripadnike policije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar