Potvrđeno: Aleksej Navaljni je otrovan

Svet 24. avg. 202017:22 > 17:4417 komentara
Podeli:
Alexei Navalny
Foto:EPA-EFE/YEVGENY FELDMAN

Berlinska bolnica "Charite", u kojoj je smešten ruski vođa opozicije Aleksej Navaljni, potvrdila je da je glavni protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina - otrovan.

„Klinički rezultati testiranja ukazuju na to da je Navaljni otrovan“, stoji u saopštenju berlinske bolnice koju je objavio jedan od urednika Dojče Velea, Ričard Volker.

Otrovan je inhibitorom holinesteraze

“Lekarski tim je pacijenta nakon dovođenja detaljno pregledao. Klinička slika ukazuje na trovanje supstancom inhibitorom kolinosteraze”, navodi se u saopštenju.

Navaljni je i dalje u indukovanoj komi. Njegovo stanje je ozbiljno, ali život mu trenutno nije u neposrednoj opasnosti, stoji u saopštenju.

U skladu s dijagnozom, pacijent se leči atropinom. Ishod lečenja ostaje nesiguran, a naknadne posledice, naročito u kontekstu nervnog sistema, u ovom trenutku ne mogu biti isključene. Lekari su u bliskoj komunikaciji sa suprugom pacijenta.

Podsetimo, Navaljni je smešten u bolnicu nakon što mu je pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. On je nakon toga pao u komu.

Njegova portparolka Kira Jarmiš saopštila je da se sumnja da je Navaljni otrovan, iako toksikološke analize nisu uočile nikakve tragove trovanja ni u krvi ni u mokraći.

Navaljni je u subotu ujutru prebačen avionom iz Omska u Berlin na lečenje.

Komentari

Vaš komentar