Potpuni kolaps zdravstva u Crnoj Gori: Korona razara bolnice

Svet 05. mar. 202107:07 > 14:57
Podeli:
korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Prema broju zaraženih i hospitaliziovanih u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora je na čelu regiona kada je problem sa koronavirusom u pitanju. Broj obolelih i preminulih raste rapidno iz dana u dan, a zdravstveni sistem je skoro potpuno razoren.

PROČITAJTE JOŠ:

Još bez potpunog zaključavanja

Zbog ugroženog zdravstvenog sistema, medicinskih radnika koji su na izdisaju i koji se takođe razboljevaju, ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je nedavno da je doneta odluka da još ne dođe do potpunog zaključavanja Crne Gore, već da će nadležni sačekati deset dana, kako bi se videli efekti aktuelnih mera.

„Opterećenost zdravstvenog sistema je na veoma visokom nivou, iako smo povećali kapacitete za kovid pacijente, pa je formirano po 30 novih kreveta u KCCG i Opštoj bolnici Nikšić. Takođe, u opštim bolnicama u Kotoru i Baru je u završnoj fazi ugradnja kiseoničnih stanica“, kazala je ministarka.

Raste broj obolelih i preminulih

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je od posledica virusa korona preminulo osam pacijenata, dok je potvrđeno još 567 novoobolelih.

„Najmlađi je imao 62, a najstariji 86 godina“, navode iz IJZ. Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.039.

Od početka epidemijskih dešavanja u martu 2020. godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom u Crnoj Gori je 78.060.

Najviše hospitalizovanih od početka pandemije

U Crnoj Gori se trenutno leče 484 pacijenta zaražena koronavirusom, što je najveći broj hospitalizovanih od početka epidemije. To je šest odsto od ukupnog broja aktivnih slučajeva u bolnicama.

„U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalaze 122 pacijenta sa kovid-19 infekcijom od kojih je 64 životno ugroženo“, saopšteno je iz KCCG-a.

U Crnoj Gori je prethodno najviše hospitalizovanih kovid pacijenata registrovano 23. februara, a taj broj iznosio je 482.

„Ovih dana u našoj zemlji je teško reći svoje mišljenje i ostati politički, ali i ljudski korektan. Najvažnije, makar po meni je da prestanemo da crtamo mete neistomišljenicima, da budemo samokritični odnosno da kritički posmatramo činjenje i nečinjenje jednako vlasti i opozicije, bez obzira na to kakvo je naše političko opredeljenje. Ipak, političari moraju imati na umu da su zbog konstantnog predizbornog stanja u zemlji ugrožena su osnovna ljudska prava, zdravlje, obrazovanje i druge jednako važne oblasti, dok rastu društvena nejednakost, strah od neizvesnosti i rizik od siromaštva“, kaže za Nova.rs Lidija Brnović, savetnica za održivi razvoj iz Crne Gore.

„Što se tiče imunizacije, građani su i po tom pitanju podeljeni, kao i svuda u svetu. Ipak, najveći je problem što su vakcine nedostupne, pa već sada nema dovoljno vakcina za sve građane koji su zainteresovani da ih prime. S druge strane, relativno mali broj zdravstvenih radnika je izrazio zainteresovanost za vakcinaciju, što će svakako uticati na suzdržavanje opšte populacije. Ono što uporno zaboravljamo da naglasimo je da je problem pandemije globalnog karaktera, pa se takozvani krivci za to što vakcina još uvek nemamo dovoljno ne mogu tražiti samo u našoj zemlji“ naglašava Lidija.

„Mi smo, zajedno sa ogromnim brojem zemalja u svetu, trebali obezbediti vakcinu kroz globalnu KOVAKS (COVAX) platformu za zemlje sa srednjim i niskim primanjima. Međutim, istina je da je većina najbogatijih zemalja sveta zaobišla ovu inicijativu i obezbedila direktno vakcine samo za svoje građane. Kao rezultat toga, pre par dana je objavljeno da samo 10 zemalja sveta raspolaže sa 75 procenata svih proizvedenih vakcina, dok 130 zemalja nije dobilo niti jednu dozu. Ovakve informacije, makar se nadam, pomažu da razumemo kompleksnost problema. Zato smatram, što se tiče odgovornosti za krizu, da je ona svakako podeljena, a osim vlasti, opozicije i građana, značajnu ulogu imaju mediji, koji treba da posluže kao platfoma za dijalog i plasiranje pouzdanih vesti koji će uticati na bolju informisanost i veću solidarnost u zemlji i regionu“, dodala je ona.

Oglasio se Krivokapić

„Ukoliko postojeće epidemiološke mere u narednih deset dana ne budu dale rezultat, bićemo primorani da potpuno zatvorimo Crnu Goru“, izjavio je pre dva dana crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i istakao da je zdravstveni sistem na granici izdržljivosti.

On je u obraćanju građanima rekao da su zdravstveni radnici, uprkos premoru, pravi heroji koji izvršavaju sve zadatke i obaveze.

„Moramo da se držimo zajedno jer ovo nije pitanje ni Vlade, ni Skupštine, ni bilo koje druge institucije, to je pitanje svih nas“, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je Vlada odlučila da, za sada, ne zatvara državu, već da pruži još jednu šansu da se striktnim poštovanjem epidemioloških mera stanje poboljša.

„Ako mere ne budu dale rezultat u narednih deset dana, to će biti nagoveštaj nagoreg scenarija – potpunog zatvaranja Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

On se izvinio građanima što u nekim situacijama nije nosio masku.

„Razlog je što imam antitela, ali to me ne oslobađa odgovornosti koju svi moramo da pokažemo. Da bismo brinuli jedni o drugima, svi moramo da poštujemo mere, bez izuzetka“, rekao je Krivokapić.

Kineska vakcina

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je u ime Vlade Crne Gore i svih njenih građana, u razgovoru sa kineskim ambasadorom Liu Đinom izrazio neizmernu zahvalnost Vladi Kine, premijeru i prijateljskom narodu, zbog donacije 30.000 Sinofarm vakcina protiv COVID-19.

Premijer je istakao da građani Crne Gore veoma cene prijateljstvo, koje Kina činom uručenja ove pomoći, samo potvrđuje.

„Crna Gora je u delikatnoj situaciji jer je crnogorski zdravstveni sistem doveden do krajnjih granica izdržljivosti. Vakcine predstavljaju nadu da će Crna Gora izdržati pred svim izazovima koje je uslovila pandemija COVID-19. Zato ova donacija ima još veću vrednost“, rekao je Krivokapić.

Premijer je iskazao divljenje u odnosu na uspehe koje je Kina postigla u borbi protiv pandemije.

Oglasila se ministarka zdravlja Crne Gore

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović kazala je ranije ove nedelje da smo svi sedoci da cela situacija sa koronom koja je zahvatila svet traje od 16. marta.

Kako je objasnila veliki broj žrtava u poslednje vreme je nažalost očekivan jer je broj pacijenata na bolničkom lečenju u porastu. Kazala je da se poboljšanje epidemiološke situacije ne može očekivati dok se god budu kršile mere.

Na pitanje da li je trebalo ranije reagovati sa restriktivnim merama, ona ja odgovorila da način donošenja mera nije proizvoljan.

„Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada smatramo da treba postaviti rigoroznije mere, kako bi se poštedeli bolnički kapaciteti. Nije dobro kada je popunjenost velika. Shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih, odnosno ozbiljnijih mera” kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su sa opštinskim timovima za zaštitu i spašavanje imali sastanke na temu propisivanja mera. “Kontrole poštovanja mera su negde zatajile”, rekla je Borovinić Bojović.

Vojska deli maske i sredstva za dezinfekciju

Vojska Crne Gore nastavlja sa aktivnostima u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pripadnici VCG raspoređeni su na više punktova u Podgorici i Nikšiću, gradovima sa najvećim brojem obolelih.

Iz VCG je saopšteno da je cilj da se građani podsete na poštovanje mera i važnost pojedinačne odgovornosti u ovoj veoma značajnoj borbi za celo crnogorsko društvo.

Foto: Gov.me/S.Matić

„Vojska u kontinuitetu daje svoj doprinos i ovom prilikom želi da uputi građane na značaj poštovanja mera u trenutku kada imamo veliki broj zaraženih. VCG pokazala je da je uvek uz svoje građane kada je najpotrebnije“, kazao je potporučnik Filip Rakonjac, oficir za odnose sa javnošću u Generalštabu VCG.

Na devet punktova u dve crnogorske opštine pripadnici Vojske građanima dele zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju. Vojska Crne Gore je od početka pandemije aktivno uključena u borbu protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori, što je deo njene treće misije, a to je pružanje podrške civilnim institucijama i stanovništvu prilikom suprotstavljanja različitim vrstama izazova, rizika i pretnji nevojne prirode.

Po 250 evra kovid zdravstvenim radnicima

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, poručio je da implementacija mera treba da bude ključ, prenosi RTCG.

„Poštovanje mera je najbitnija stvar u ovom trenutku. Epidemija je i finansijski problem, ali ne možemo da biremo zdravlje ili ekonomija, oboje mora da se desi“, poručio je Spajić.

Saopštio je da podržava inicijativu Borovinić Bojović da se zdravstvenim radnicima povećaju plate.

„Kao prva mera biće jednokratna isplata zdravstvenim kovid radnicima od 250 evra u martu“, poručio je ministar.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar