Potencijalni kandidati za vođenje CIA i NSA radili kod Obame

Svet 08. nov. 202022:28
Podeli:
Foto: EPA/JIM LO SCALZO, Stefani Reynolds / ADMedia / Profimedia

Majk Morel i Avril Hejns, dvoje bivših visokih rukovodilaca američkih obaveštajnih službi, spominju se kao najozbiljniji kandidati za pozicije direktora Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i Centralne obaveštajne agencije (CIA) pod administracijom izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Majk Morel je bio na dužnosti zamenika CIA tokom administracije Baraka Obame od 2010. do 2013. godine kada je u dva navrata bio i vršilac dužnosti direktora te obaveštajne službe.

Povezano:

I Hejsova je pod Obaminom administracijom bila na funkciji zamenice direktorke CIA, ali i na poziciji zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame, navode izvori agencije Rojters.

Ni Morel ni Hejnsova nisu bili dostupni za komentar povodom ovih navoda. Šef Bajdenovog tranzicionog tima odbio je da priča o ovoj temi.

U uticajnim demokratskim krugovima su oprezni jer su ovo dvoje obaveštajaca radili u CIA u vreme kada je ta agencija primenjivala nedozvoljene tehnike ispitivanja osumnjičenih islamskih ekstremista, koje je senatski Komitet za obaveštajna pitanja kasnije označio kao „torturu“.

Među imenima potencijalnih kandidata pominju se još i Majkl Leter, bivši zvaničnik u direkciji za službe bezbednosti američke vlade i direktor Nacionalnog centra za antiterorizam, i Majk Rodžers, bivši kongresmen iz redova Republikanske partije koji predsedavao komitetom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Podsetimo, Džo Bajden je juče postao 46. predsednik Sjedinjenih Država, nakon što mu je pobeda u državi u kojoj je rođen, Pensilvanija, dala preko 270 izbornih glasova potrebnih za pobedu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar