Poslednji evropski geto: Bolest i glad haraju gradom, vozači ga zaobilaze

Svet 19. okt. 202110:29
Podeli:
Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Lunik IX, gradski okrug u zapadnom delu slovačkog grada Košice nastao je 1979. godine nakon što je razoren dotadašnji deo grada u kojem su živeli Romi, a otad se broj stanovnika povećao tri puta.

To otužno predgrađe danas se naziva ‘poslednjim evropskim getom’ ili ‘sramotom nacije’. Očevici pišu da između oronulih zgrada lebdi kombinacija mirisa sveže opranog rublja i smrada kanalizacije. Posteljina tužno visi s balkona zgrada koje od 1970-ih nisu obnavljane, prenosi Jutarnji list. 

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz dotrajalih zgrada, bez tekuće vode, izlaze kablovi kojima se stanari ilegalno spajaju na električnu energiju javne rasvete.

Lunik, prvotno naseljen pokraj smetlišta, danas se smatra jednom od najvećih zajednica Roma u Slovačkoj.

Zdravstveni standardi u nasellju su na najnižem mogućem nivou, a bolesti kao što su hepatitis, uši, proliv, šuga i meningitis su česte, dok je nezaposlenost dosegla stopu veću od 90 posto.

Jedina oaza na ovom mestu, koje trenutno ima oko 4 hiljade stanovnika, je župa kojom upravljaju Salezijanci, okružena visokim vratima, na koju se mladi redovno penju kako bi nešto uspeli da ukradu, pa sveštenik mora da ih otera.

Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

„Ovde moramo sve zaključati kako ne bi dolazilo do stalnih krađa“, poverava se velečasni Marian Peciar, koji se pridružio zajednici četvorice sveštenika početkom septembra. „Jedino tako možemo održati neki mir“, rekao je.

„Velika razlika između nas i drugih organizacija koje ovdje rade je to što smo stalno tamo“, kaže velečasni Peter Veselski. „Meštani znaju da smo ovde samo zbog njih i u nas imaju veliko poverenje“, rekao je.

Salezijanci su stigli u geto pre trinaest godina. Poreklom iz samih Košica, velečasni Peter Bešenjei bio je odgovoran za otvaranje ove zajednice, misije kojoj se pridružio „iz poslušnosti, a ne po izboru“, kako kaže.

„Ovo iskustvo sa siromasima nateralo me je da doživim velike promene. Shvatio sam važnost preusmeravanja na nekoliko stvari koje nas čine istinski srećnima“, rekao je.

Iako Salezijanci sami sebe ne vide kao socijalne radnike i njihova glavna misija je put prema Hristu, oni ipak nude konkretne usluge pomoći svojim sugrađanima. Otkad su došli u Lunik IX sveštenici su pomogli desetinama ljudi da napuste selo i izgraditi bolji život negdje drugde.

BONUS VIDEO Najmnogoljudniji gradovi na svetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar