Milošević u Varivodama: „Vreme je da posećujemo jedni druge“

Svet 28. sep. 202016:29 > 16:36
Podeli:
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Varivodama je održan komemorativni skup za devetero meštana srpske nacionalnosti ubijenih na današnji dan pre 25 godina, kome su prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsednik Vlade Boris Milošević, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić. U svom govoru na komemoraciji, Pupovac je poručio da je dva meseca nakon Oluje ubijeno mahom starije stanovništvo u Varivodama, Gošiću i drugim mestima.

Upravo je potpredsjednik Vlade Milošević naglasio koliko je važan današnji skup, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

„Ovo je prvi put nakon 20 godina da predsednik Vlade dolazi na komemoraciju žrtvama koje su nevino stradale. To je jak simbolični gest da i ove žrtve ovde zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile širom Hrvatske“, kazao je Milošević, nakon čega je prokomentarisao Plenkovićevu izjavu da Hrvati treba da priznaju da su učinili zločine, kao što i Srbi treba da priznaju da se dogodio otpor leigitmno izabranoj vlasti.

„To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin, da je vreme da nakon 25 godina posećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vreme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali. Posledica tog nedijaloga i zataškavanja je da sad, kad govorimo o Varivodama, još nemamo odgovorne za te zločine. Nažalost, država je propustila postupiti na pravi način kad se zločin dogodio i, možda, u neposrednim godinama nakon toga. Kako vreme prolazi, počinitelje je sve teže otkriti. Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome, prekinuti zavet ćutanja“, rekao je on.

Do danas nijedan osuđeni

Gotovo dva meseca nakon Oluje, 28. septembra 1995. godine, ubijeno je devet meštana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U Gošiću kod Kistanja 27. avgusta 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).

Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vreme ubistava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas niko nije osuđen za te zločine.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar