Posle Navaljnog, brutalni napad na još jednog opozicionara

Svet 31. avg. 202016:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Moskovska policija pokrenula je krivičnu istragu o brutalnom prebijanju opozicionog aktiviste i političkog blogera Jegora Žukova. On je pretučen i ostavljen da krvari ovog vikenda.

Zukov je 22-godišnji student i jedna od vodećih ličnosti sa prošlogodišnjih antivladinih protesta. On je u nedelju primljen u bolnicu pošto su ga dvojica muškaraca napala ispred njegovog stana u Moskvi, prenosi Rojters.

Njegovi prijatelji i saradnici objavili su njegovu fotografiju posle napada na društvenim mrežama, a Žukov je jedan od više od hiljadu ljudi koji su u Moskvi uhapšeni u julu prošle godine. Tada je policija izvela jedno od najmasovnijih hapšenja demonstranata koji su protestovali protiv Kremlja. I Žukov i drugi demonstranti na ulice su izašli kako bi zahtevali slobodne izbore.

Foto: Reuters

Sud u Rusiji je Žukova prošle godine proglasio krivim za podsticanje ekstremizma na njegovom YouTube kanali i zabranio mu korišćenje interneta na dve godine. On je ovu presudu ocenio kao politički motivisanu.

Pročitaj i:

Moskovska policija je saopštila da pokušava da identifikuje napadače na Žukova. Ukoliko budu identifikovani i osuđeni za napad, preti im zatvorska kazna u trajanju od dve godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da se nada da će napadači na Žukova biti pronađeni i kažnjeni.

Žukov je rekao da je zbog svojih aktivnosti uperenih protiv Kremlja prošle nedelje izbačen sa Univerziteta u Moskvi gde je studirao.

U isto vreme, opozicioni lider Aleksej Navaljni i dalje se nalazi u medicinski indukovanoj komi u Berlinu gde je prebačen iz Omska pošto je otrovan na aerodromu u Rusiji.

Komentari

Vaš komentar