Posle 52 godine otkriveno ko je Zodijak, najpoznatiji serijski ubica

Svet 07. okt. 202122:20 > 22:31
Podeli:
Foto: TNS / ddp USA / Profimedia

Serijski ubica Zodijak, koji je šezdesetih godina terorisao područje San Franciska, konačno je indetifikovan nakon 52 godine istrage.

Pročitajte još:

Istražitelji “zastarelih” slučajeva otkrili su kako je Geri Frensis Post, koji preminuo pre tri godine, ozloglašeni Zodijak odgovoran za najmanje pet ubistava između 1968. i 1969. godine. Oni takođe tvrde da su povezali Posta sa šestim ubistvom, koje se nikada ranije nije dovodilo u vezu sa Zodijakom, piše Skaj Njuz.

Slučaj se od 2004. smatrao neaktivnim, ali ga je policijska uprava San Franciska ponovo otvorila u martu 2007. godine.

Tokom svoje ubilačke “karijere” rugao se policiji i upućivao pretnje putem pisama koje je slao lokalnim novinama. Njegova pisma sadržala su šifre, za koje je tvrdio da bi otkrile njegov identitet, ukoliko neko može da ih dekodira. Veruje se da je i nadimak Zodijak nadenuo sam sebi. Tim nadimkom potpisao je četvrto pismo novinarima 7. avgusta 1969. godine.

U njemu je poručio: „Dragi uredniče, ovo govori Zodijak.“

Foto: Police Handout, Supplied by PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Pisma je potpisivao krugom i krstom, nalik na metu ili simbol koordinate.

U jednom pismu, Zodijak je tvrdio da je ubio 37 ljudi, ali mu je zvanično pripisano samo pet ubistava i dva pokušaja ubistva.

Prepoznali ga po ožiljku

Teorija istražitelja delimično se zasniva na Postovoj sličnosti sa policijskom skicom ubice Zodijaka iz 1969. godine. Kao jedna od ključnih sličnosti navode se ožiljci na telu.

Tokom godina kružile su brojne teorije o identitetu ubice Zodijaka, među kojima je i čovek koji je tvrdio da je ubica njegov pokojni otac, kao i muškarac koji je tvrdio da se radi o njegovom prijatelju, koji mu je priznao zločine pre smrti 2002. godine.

Zodijak je ubio prve dve žrtve 20. decembra 1968. godine, kada su u Beniciji ubijeni 17-godišnji Dejvid Artur Faradej i 16-godišnja Beti Lu Džensen.

Druge dve žrtve – Mišel Reno Maga (19), i Darlejn Elizabet Ferin (22) pronađene su upucane na parkingu 4. jula 1969. Ferin je podlegla ranama, a Mišel je uspeo da preživi.

Tri meseca kasnije, dvadesetogodišnji Brajan Kelvin Harnel i 22 godišnja Sesilija En Šepard pronađeni su izbodeni na jezeru u okrugu Napa 27. septembra 1969.

Taksista Pol Li Stajn (29) upucan je i ubijen u svom automobilu u naselju Presidio Hajts u San Francisku 11.oktobra 1969. godine.

Veruje se da je šesta žrtva Čeri Džo Bejts, 18-godišnjakinja koja je pronađena mrtva u uličici u kampusu Riversajt Siti koledža.

Iako se od te teorije se odustalo 2016. godine, kada su istražitelji primili anonimnu dojavu od nekoga ko je tvrdio da je prethodnu belešku napisao kao „bolesnu šalu“, istraživači sada ponovo u nju veruju.

BONUS VIDEO: Otac zadavio troje dece i pokušao da presudi sebi: Nezapamćen zločin u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar