Posle 40 godina sklonili sliku Svetog Save iz gimnazije u Kotoru

Svet 25. sep. 202115:21 > 15:26
Podeli:
Ikona Svetog Save Foto: decani.org

Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove, Prosvetna inspekcija nedavno je po prijavi roditelja kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera”.

Prethodno je jedan podgorički medij objavio da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.

”Vijestima” je iz škole nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posetu Prosvetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom.

Iz uprave škole napominju i da se niko od roditelja nije obratio nastavnom osoblju ili menadžmentu “niti pismeno niti usmeno”.

Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.

”Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa”, rekao je Maslovar “Vijestima”.

On je naglasio da nikada nisu zabeležene primedbe roditelja ili nastavnog osoblja, kao ni inspekcije, zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovekovne književnosti, i da je reć o slici, a ne o religijskoj ikoni.

BONUS VIDEO: Stanje u školama daleko od alarmantnog, kaže ministar Ružić. Prosvetari tvrde suprotno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar