Poruke sa protesta u Sarajevu: Bujrum Srbijanci na hurme

Svet 06. apr. 202117:29
Podeli:
Sarajevo protest
Protest u Sarajevu Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Sarajevu su danas održani protesti građana nezadovoljnih kašnjenjem vakcina, a okupljeni su protestovali ispred Parlamenta BiH, nakon čega su otišli ka zgradi Vlade FBiH. Učesnici su nosili brojne transparente kojima su iskazali svoj stav i zahteve. Budući da se veliki broj Sarajlija i građana BiH vakcinisao u Beogradu, na jednom od transparenata su se građani našalili i napisali "Bujrum Srbijanci na hurme".

Građani su automobilima krenuli sa Železničke stanice u Sarajevu, neki su imali transparente zalepljene na automobile, a veliki broj njih je nosio zastave.

 

Oni koji su se okupili pešice nosili su žuto-crne transparente na kojima piše: „Vakcine? Vakcine!“, „Fadile, tvoj humor ubija“, „Nek sjaše i Kurta i Murta“, „Država nam je mesto zločina“…

S obzirom na to da se veliki broj Sarajlija i građana BiH vakcinisao u Beogradu, na jednom od transparenata su se građani našalili i napisali „Bujrum Srbijanci na hurme“, a jedna od parola kaže i „Svi na ulice, dižemo guzice, jer svet je u nama, ne u kulama. Svi na ulice, nek padnu ubice!“.

Na nekim transparentima su ispisani i zahtevi građana kao što su ostavke trenutnih nadležnih i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH u prvih 14 radnih dana. Novo državno i entitetsko rukovodstvo bi, prema zahtevima demonstranata, trebalo da napravi „jasan i realan plan i program borbe protiv pandemije“.

Jedan od zahteva koji se nalaze na porukama koje nose okupljeni je i uvođenje obaveznog PCR testa za sve koji dolaze u BiH.

Na kraju, građani poručuju: „Igrate se države? Game over“ i „Za vaših 2.197 (ne)radnih dana život je izgubilo 6.777 naših građana i građanki. Spavate li mirno?“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar