Porođaj usred mora: Dosad najluđi predlog za rešenje krize oko abortusa u SAD

Svet 14. jul 202209:36 > 09:38
Podeli:
Florida donela strogi zakon o zabrani abortusa
Florida donela strogi zakon o zabrani abortusa Foto:Mike Stocker / Newscom / Profimedia

Duž obale Meksičkog zaliva, prava na abortus su postala ozbiljno ograničena poslednjih nedelja, a države žure da uvedu pooštre zabrane nakon što je ukinuta presuda Ro protiv Vejda.

Meg Otri, ginekolog i profesorka na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, želi da sačuva ovo žensko pravo koje bi trebalo da bude neotuđivo.

Ona i tim drugih zdravstvenih radnika imaju plan da ponude bi abortuse i druge usluge reproduktivnog zdravlja na brodu koji će ploviti vodama savezne obale Meksičkog zaliva. To bi bilo izvan državne nadležnosti, piše Vašington post.

Protesti Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Doktorka kaže da je razmišljala o konceptu nekoliko godina jer su prava na abortus nazadovala. Ona se konsultovala sa advokatima i osnovala neprofitnu organizaciju pod nazivom PRROVESS, ili Zaštita reproduktivnih prava žena ugroženih državnim statutima.

Napori su postali veći kada su konzervativne sudije postale većina u Vrhovnom sudu, a onda još veći kada je sudska odluka doneta prošlog meseca, okončavajući nacionalno pravo na abortus na snazi od znamenite presude Ro protiv Vejda 1973. godine.

Protesti  Foto:REUTERS/Evelyn Hockstein

„Kada je odluka postala konačna, znali smo da moramo da iskoristimo ovaj trenutak. Ovo je sada realnost“, rekao je Otri.

Holandska organizacija Žene na talasima zauzela je sličan pristup. Grupa, koju je stvorila lekarka Rebeka Gomperts, obezbeđuje abortuse lekova u međunarodnim vodama pored obala zemalja koje ograničavaju pravo na abortus. Njeni brodovi za abortuse su prethodnih godina plovili u Meksiko, Gvatemalu, Poljsku, Maroko, Španiju i Irsku.

Pročitajte još:

Sada su Sjedinjene Države među zemljama u kojima su na snazi zabrane abortusa. Najviše saobraća jugom zemlje jer su te države među najrestriktivnijima. Zakoni o zabrani abortusa postoje u Teksasu, Luizijani, Misisipiju, Alabami, Oklahomi, Arkanzasu i Tenesiju. Florida zabranjuje postupak nakon 15 nedelja, a Džordžija ima šestonedeljnu zabranu na sudu.

Za stanovnike tih država, pristup abortusu zahteva putovanje u jednu od 20 država u kojima je i dalje legalan. To može uključivati značajne troškove i vreme van kuće, porodice i posla.

U zavisnosti od veličine plovila, klinika bi mogla da opsluži najmanje 20 pacijenata dnevno. Cilj bi bio da se pacijentu ponudi nega uz male ili nikakve troškove. Usluge bi uključivale hirurški abortus do 14 nedelja, kontracepciju i testiranje na polno prenosive infekcije.

Otrina neprofitna organizacija počela je da prikuplja donacije, i ona se nada da će se njena plemenita ideja uspešno realizovati.

BONUS VIDEO: Zabrana abortusa u SAD: Posrnuli "lider slobodnog sveta" – gosti Jovana Đurović i Blažo Nedić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar