Porodice žrtava tragedije u Meksiku traže odštetu od države

Svet 05. maj. 202115:47
Podeli:
Meksiko Meksiko siti srusen nadvoznjak, nesreca
Foto: REUTERS/Edgard Garrido

Hose Luis Hernandez Martinez je svakodnevno putovao kroz Meksiko Siti na liniji metroa 12 između svog doma na južnoj strani grada i autolimarnice u kojoj je radio na popravci neispravnih automobila. A onda se dogodila stravična nesreća, kada se nadvožnjak za metro delimično srušio na ulicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Hernandez Martinez je u ovoj nesreći poginuo na licu mesta, rekao je njegov sin Luis Adrian Hernandez Huarez. Za sada je poznato da je u ovoj strašnoj tragediji poginulo 24 ljudi, a da je više od 70 povređeno. Ova nesreća se smatra jednom od najvećih nesreća najvećeg sistema metroa na svetu, prenosi AP.

„Moj otac je pronađen i nije davao znake života, imao je povrede grudnog koša, mozga, stopala, kolena“, rekao je Hernandez Huarez držeći umrlicu. Rekao je da mu je osoblje za vanredne situacije reklo da je njegov otac zgnječen ispod ostalih putnika.

Meksiko Meksiko siti srusen nadvoznjak, nesreca
Foto: REUTERS/Toya Sarno Jordan

„Zaista je užasno videti svog oca tako poslednji put“, dodao je on.

Hernandez Huarez je planirao da sahrani oca u sredu, kada je krenuo niz sahrana širom grada od devet miliona ljudi. Bes i frustracija su ključali među porodicama žrtava i onima koji se svakodnevno voze metroom.

„Niko mi neće vratiti oca, čak i da mi daju 10 miliona pezosa“, rekao je on, izražavajući zabrinutost zbog toga što je njegova majka ostala bez izvora prihoda.

Meksiko Meksiko siti srusen nadvoznjak, nesreca
Foto: REUTERS/Carlos Jasso

Preliminarni pregled sugerisao je da je nesreću izazvao kvar na horizontalim potpornim gradama, rekle su vlasti. Gradonačelnik Klaudija Šeinbaum pozvala je javnost da izbegava spekulacije i obećala je temeljnu i nezavisnu istragu. Vlasti očekuju da će u petak biti predstavljen preliminarni izveštaj o nesreći.

Linija 12 je najduža i najnovija linija metroa u Meksiko Sitiju, ali je zadavala probleme od kada je počela da se radi 2012. godine. Oko 220.000 putnika svakodnevno koristi liniju 12.

Javnost je besna zbog svega, a posebno na direktorku metroa Florensiju Seraiju. Gradonačelnica je rekla da nije dobila nijedan izveštaj o problemima na liniji 12 koji je mogao da sugeriše mogućnost kvara poput onog u ponedeljak uveče.

Meksiko Meksiko siti srusen nadvoznjak, nesreca
Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ova linija metroa je pregledana u junu 2020. godine, nakon zemljotersa koji je bio veoma jak, ali nije naneo značajnu štetu gradu. Iako bi zaključci o tome šta je prouzrokovalo nesreću mogli da potraju mesecima, porodice žrtava suočene su sa gubitkom svojih glavnih hranitelja.

Gisela Rioja je takođe ponedeljak veće i utorak ujutro provela pretražujući gradske bolnice tražeći informacije o svom suprugu Migel Angelu Espinosi Floresu, koji je radio u robnoj kući u tržnom centru, nekoliko stanica od mesta gde se dogodila nesreća, prenosi AP.

Rioja ga je konačno pronašla u utorak u mrtvačnici u opštini Iztapalapa u Meksiko Sitiju. Opisala ga je kao vrednog radnika, odgovornog i srećnog. Ona i njihovo dvoje dece zavisili su od njega.

Meksiko Meksiko siti srusen nadvoznjak, nesreca
Foto: REUTERS/Carlos Jasso

„Želim pravdu za svog supruga jer ga jednostavno izvinjenje neće vratiti nama. Bio je moja ljubav, on mi je bio sve. Toliko boli, toliko zbog načina na koji je završio“, rekla je ona.

Luisa Martinez je sedela u utorak ispred kancelarija gradske vlasti u čekajući da joj daju telo supruga njene rođake Karlosa Pinede (38). Pineda je za sobom ostavio suprugu i njihovo dvoje dece uzrasta od 7 do 13 godina.

„On je bio taj koji je izdržavao porodicu. Sada su ostali bez prihoda. Oni sada moraju da nam nadoknade štetu. Ne želim to za godinu ili dve kao sve bikratske procedure“, rekla je Martinez.

Oskar Lopez (26) tražio je svoju prijateljicu Adrijanu Salas. Bila je u šestom mesecu trudnoće, vraćala se kući sa posla, kada je prestala da javlja na telefon.

„Izgubili smo kontakt sa njom oko 22.50, bukvalno više nismo mogli da je dobijemo“, rekao je on.

Među poginulima ima i dece

„Među nastradalima nažalost ima i dece“, rekla je gradonačelnica Meksiko Sitija ne precizirajući koliko tačno.

Na stravičnom snimku sa lica mesta vidi se automobil zarobljen pod ruševinama, na kojem su desetine spasilaca pretraživali ruševine.

„Potporna greda je popustila“, objasila je Šeinbaum , dodajući da se greda srušila kada je voz prešao preko nje.

Nije poznato da li je većina poginulih bila u vagonima metroa ili su to bili pešaci ili vozači koji su se zadesili ispod nadvožnjaka, prenosi Itv.com.

Policija i vatrogasci su ogradili lokaciju, a očajni rođaci i prijatelji traže svoje najmilije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar