„Porodica Zec je pobijena samo zato što su bili Srbi“

Svet 07. dec. 202021:22
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

Antifašistička liga održala je u ponedeljak na Sljemenu komemoraciju ubijenim članovima porodice Zec, po prvi put uz učestvovanje člana Vlade RH, Borisa Miloševića, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu pre 29 godina, isključivo iz etničkih motiva.

Troje članova porodice Zec ubijeno je u noći sa 7. na 8. decembra 1991. , otac Mihajlo je ubijen na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra pokraj planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gde je održana komemoracija.

„Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cela jedna porodica isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi“, rekao je potpredsednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organizuju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava.

„Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja devojčica, jer su ubice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište“, dodao je Milošević.

„Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu“, upitao je i poručio da je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema deci srpske nacionalnosti koja često nose na svojim plećima preteško breme ratnog nasleđa.

Foto:BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

Počinioci zločina nad porodicom Zec, pripadnici posebne jedinice MUP-a, tzv. merćepovci, priznali su zločin, ali zbog proceduralne greške, postupak je odbačen.

„Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin“, rekao je predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodelio spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je pre nekoliko godina podnela zahtev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gde je živela porodica Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtev do danas nema odgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar