Porodica Malkolma Iksa traži da se opet istraži ubistvo

Svet 22. feb. 202118:43
Podeli:
Foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Ćerke ubijenog Afroamerikanca Malkolma Iksa, jednog od lidera u borbi za građanska prava Afroamerikanaca, zatražile su da se ponovo otvori istraga o ubistvo zbog novih dokaza, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

One se pozivaju na pismo čoveka koji je bio policajac u vreme ubistva 1965. godine, navodeći da su njujorška policija i FBI bili zaverenici u ubistvo.

Rejmond Vud je napisao da je njegova odgovornost bila da obezbedi da Malkolmovo obezbeđenje bude uhapšeno nekoliko dana pre nego što je on ubijen na Menhetnu, tvrdi njegova porodica. Za ubistvo su bila osuđena tri muškaraca.

Oni su bili pripadnici političkog i verskog pokreta Nacija islama, a zbog ovog ubistva su bili osuđeni na doživotnu robiju. Jedan je u međuvremenu umro, dok su ostala dvojica uslovno oslobođena.

Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Do trenutka kada je ubijen iz vatrenog oružja, Maklkolm Iks – koji je svojevremeno viđen kao javno lice Nacije Islama, ali je potom napustio pokret – moderirao je svoju politiku crnog separatizma.

Međutim, ostao je zagovornik ujedinjenja Afroamerikanaca, za samopoštovanje i samopouzdanje.

Okružni tužilac na Menhetnu je 2020. godine pokrenuo reviziju presuda nakon sastanka sa predstavnicima Pojekta nevinosti, neprofitne grupe koja se zalaže za pravdu za pojedince koji su pogrešno osuđeni.

Foto:t14 / Zuma Press / Profimedia

Šta se navodi u pismu?

U pomenutom pismu se navodi da su njujorška policija i FBI pokreli detalje atentata 21. februara 1965. godine u Harlemovoj dvorina na Gornjem Menhetnu. Vud je naveo je imao zadatak da obezbedi da Malkolm Iks neće imati obezbeđenje u zgradi gde je trebao da održi govor.

Na brifingu za štampu u subotu, članovi porodice Vud nisu izneli detalje o tome kako je i kada Rejmond Vud preminuo. Naveli su da nije hteo da objavi pismo pre svoje smrti jer je strahovao od posledica vlasti.

O Malkolmu

Malkom Litl je imao 12 godina kada je postao štićenik Doma za nezbrinutu decu države Mičigen. Kada je napunio 17 godina pušten je iz doma. Potom se zaposlio u putničkom vozu kao perač posuđa. Kada je stekao dovoljno novca preselio se u Njujork kod rođaka. Uskoro je postao nasilnik, svodnik i diler drogom – a kasnije i zavisnik.

Foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Postao je jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama harlemskog podzemlja. Godine 1946. uhapšen je i osuđen na deset godina zatvora zbog provale. Krađom se bavio kako bi mogao da nabavi novac za drogu. Godine 1952. pušten je iz zatvora i nešto kasnije pridružio se pokretu Nacija Islama. Tada je promenio ime svoje prezime u Iks. To je učinio u znak poštovanja prema svojim nepoznatim afričkim precima koji su dovedeni u Sjedinjene Američke Države kao robovska radna snaga.

Posle toga je otputovao na hodočašće u muslimanski sveti grad Meku. Nakon povratka u Sjedinjene Države odbacio je ideju da su svi beli ljudi đavoli, a što je ranije tvrdio. Potom je osnovao sopstvenu organizaciju nazvanu Organizacija afroameričkog jedinstva, nakon čega je promenio svoje ime u El-Hadž Malik El-Šabaz.

Godine 1965. Malkolm je smrtno ranjen dok je držao govor u Njujorku u kojem je kritikovao Elajdžu Muhamada. Malkolma su ubila tri muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije Islama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar