Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Zagrebu

Svet 06. jun. 202119:53
Podeli:
Patrijarh srpski gospodin Porfirije
Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:FoNet/SPC

Srpski patrijarh Porfirije služio je danas Božanstvenu liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se okupljenom narodu besedom nakon čitanja svetog Jevanđelja, u kojoj je izdvojio pitanje koje su apostoli postavili Gospodu: Ko je kriv zbog toga što je čovek slep od rođenja – on ili njegovi roditelji?

On je odgovrio da je svaka slabost, svaka bolest, svaka nevolja i nesreća u suštini posledica greha – pogrešnog upotrebljavanja onih darova i onih sila dobijenih od Boga, i naglasio da iskušenja nisu uvek prouzrokovana ličnim ili grehom nečijih predaka, kaže se u saopštenju SPC.

„Koliko god da je ovde reč o spoljašnjem vidu, ova priča pokazuje kako su se ovom čoveku otvorivši se telesne oči otvarale i duhovne oči, ali postoje mnogi koji imaju telesni vid, a zapravo su slepi za život, za lepotu, za ljubav, koji su slepi za zajednicu ljubavi sa Bogom“, poručio je patrijarh.

Komentari

Vaš komentar