Porfirije nakon sastanka sa Abazovićem: Crkva želi prava propisana zakonom

Svet 13. maj. 202207:23
Podeli:
Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem u manastiru Ostrog tokom svečanosti povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika Vlade, Abazović je na sastanku istakao da će SPC u Vladi Crne Gore za rešavanje otvorenih pitanja imati korektnog sagovornika, „s ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“.

Sastanku su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Crna Gora Vlada
Dritan Abazović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Patrijarh Porfirije se, kako je saopšteno, zahvalio Abazoviću što je došao na svečanost povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog i iskoristio priliku da čestita izbor na funkciju predsednika, ističući uverenje da će to biti na lično zadovoljstvo i korist svih građana Crne Gore.

‚‚Želim da Vam Bog da snage da nosite teret i odgovornost, imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima", poručio je patrijarh Porfirije, piše u saopštenju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je navedeno u saopštenju, patrijarh Porfirije je "naglasio da Crkva poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima."

Abazović je, kako je saopšteno, naveo ja da je najvažnije da nikad ne zaboravimo ljudsku ravan i da je čitavi smisao u tome da izgradimo društvo u kojem će različiti ljudi živeti slobodno jedni sa drugima, uz sve specifičnosti i razlike.

‚‚U tom pravcu nikakvih restrikcija neće biti i mi ćemo svojim primerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još više ispravnijem smeru", zaključio je Abazović, prenele su Vijesti.

BONUS VIDEO Abazovic o sankcijama Rusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar