Porfirije: Hrvatska i ja se volimo javno

Svet 13. sep. 202112:53 > 14:07
Podeli:
Patrijarh srpski gospodin Porfirije
Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Patrijarh Porfirije nalazi se u Jasenovcu, gde se obeležava Dan novomučenika jasenovačkih. On je poručio da je njegova ljubav sa Hrvatskom javna, ma koliko to nekome smetalo.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Želim s ovog mesta da se obratim prijateljima iz Hrvatske. Nije me mnogo iznenadilo što se kod nekih zamena teza iz jedne zemlje prelila na ove prostore i što su neki ovde ponovno počeli da prozivaju SPC izvorom svakoga zla. Ali mi je žao da ljudi koji su me upoznali i imaju priliku da pronađu zapisane desetine hiljada mojih reči, imaju priliku da se uvere  ima li diskontinuiteta u onome što sam govorio i delovao. Ko uzme te reči, vidjće da nikad nije bila u pitanju zla namera.“, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

„A još ću jedno reći – Bog vidi moje srce ovog momenta i on zna je li to tako kao što kažem. Rekao sam i ponoviću – Zagreb i ja se volimo javno. A sada ću dodati, Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo. Volim sve ljude Hrvatske, bez obzira kojem narodu pripadaju. I to iz dubine svoje duše. Ne očekujem zauzvrat apsolutno ništa.To ni u kojem slučaju neće značiti da čitavim svojim bićem ne volim svoj narod. Od te ljubavi neću odustati ni pod koju cenu. A ove situacije prijatelja koji su posumnjali u moju ljubav samo me još više motivišu da ostanem veran Hristovom pozivu na ljubav. Nikakvo izvrtanje činjenica neće pokolebati ni mene ni moju braću episkope“.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije stigao u Jasenovac

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar