Pored Svetozara Marovića, SAD uvele sankcije još šestorici Zapadnih Balkanaca

Svet 11. apr 202219:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sjedinjene Države uvele su sankcije sedmorici pojedinaca sa Zapadnog Balkana, među kojima su bivši predsednik državne zajednice Srbije i Crne Gore i bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, objavljeno je na sajtu američkog Sekretarijata za finansije.

U saopštenju se navodi da su Maroviću uvedene sankcije „zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umešanosti u korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito“, prenosi Glas Amerike.

Marović je 2017. godine pred specijalnim tužiocima u Crnoj Gori priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, koja je oštetila budžet Budve za više miliona evra u osam korupcionaških afera.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši sud, ali je prebegao u Srbiju, a crnogorske vlasti godinama traže njegovo izručenje.

„Osobe koje su danas sankcinisane predstavljaju ozbiljnu pretnju po regionalnu stabilnost, poverenje u institucije i aspiracije onih koji žele demokratsku i odgovornu vlast na Zapadnom Balkanu“, poručio je podsekretar za finansije, zadužen za terorizam i finansijske obaveštajne podatke, Brajan Nelson.

U saopštenju se podseća da je ovo druga akcija koju je Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu za finansije preduzela u okviru uredbe koja predviđa sankcionisanje osoba koje prete stabilnosti regiona kroz korupciju, kriminalnu aktivnost i destabilizujuće ponašanje.

„Današnjim potezom osnažuje se rešenost sekretarijata da osigura odgovornost aktera u regionu Zapadnog Balkana koji su umešani u destabilišuće i koruptivno ponašanje koje podriva vladavinu prava i ekonomski rast, a ljude u tim zemljama lišava šansi i stabilnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

***

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar