Poražavajući podaci: Svaki šesti teži pacijent – nevakcinisana trudnica

Svet 12. okt. 202116:33 > 16:35
Podeli:
Foto: Shutterstock

Svaka šesta pacijentkinja u Velikoj Britaniji kojoj je potreban najviši oblik zdravstvene zaštite je nevakcinisana trudnica, piše "Gardijan".

Dvadeset od 118 pacijenata sa kovidom koji su morali da budu podvrgnuti membranskoj oksigenaciji (ECMO) između jula i septembra bile su trudnice. Od toga, 19 žena nije vakcinisano, dok su ostale primile jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, navodi britanski mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Engleski Institut za javno zdravlje objavio je statističke podatke u sklopu napora da se trudnice ubede da prime vakcinu, usred novih dokaza lekara u Izraelu da koronavirus može izazvati ozbiljne probleme za buduću majku i njenu bebu u kasnijim fazama trudnoće.

Novi podaci takođe naglašavaju dodatne rizike sa kojima se suočavaju nevakcinisani ljudi. Od 118 muškaraca i žena koji su stavljeni na ECMO u ta tri meseca, 107 nije vakcinisano, četvoro je primilo samo jednu dozu, a samo sedam je bilo potpuno imunizovano.

„Ovo je još jedan snažan podsetnik da vakcina može da vas, vašu bebu i vaše voljene čuva na sigurnom i van bolnice“, rekla je Džeklin Dankli Bent, glavna babica bolnice u Engleskoj.

Stručnjaci za trudnoću i zdravlje žena, čelnici NHS-a i ministri zabrinuti su zbog broja budućih majki koje nisu imunizovane, usred neosnovanih strahova, koji su delimično podstaknuti stavovima antivaksera – da bi vakcina može da nanese štetu majci, beba ili oboje.

„Potpuno je razumljivo da trudnice imaju pitanja i oklevanja u vezi sa vakcinacijom. Bili smo izuzetno razočarani kada smo čuli toliko dezinformacija i zabuna o programu vakcinacije. Mali broj ljudi je usresređen na ono što je potrebno da bi se ugrožene grupe zaštitile, jer su restrikcije ublažene“, istakla je Sara Mekmalen, direktorka bolnice u Londonu.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar