Poraz demokrata: Glasanje o nominaciji Beret 22. oktobra

Svet 15. okt. 202021:16
Podeli:
Foto: Tom Williams/Pool via REUTERS

Glasanje o potvrdi nominacije Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda održaće se 22. oktobra, odlučio je Odbor za pravosuđe američkog Senata - telo koje je prethodna četiri dana razmatralo to pitanje.

Senatori iz redova Demokratske partije nisu uspeli da spreče republikance da odlože datum za izjašnjavanje o nominaciji sudije Beret – koje će biti održano pre predsedničkih izbora 3. novembra.

Razočaranje demokrata zbog takve odluke propratio je komentar jednog od predstavnika senatskih republikanaca.

Pročitajte još:

„Razumem razočaranje demokrata – ali mislim da njihov poraz predstavlja dobit za američke građane“, rekao je Džon Kornin senator iz Teksasa.

Sudija Beret nije prisustvovala poslednjem danu zasedanja u procesu koji su obeležila dva duga dana pretresa tokom kojih je odgovarala na pitanja republikanskih i demokratskih senatora.

Demokrate se protive potvrdi i imenovanju sudije Beret, čime bi bio povećan broj konzervativnije orijentisanih sudija u Vrhovnom sudu. To bi moglo doprineti donošenju presuda koje bi išle u prilog konzervativnijoj struji američkog društva – koje se odnose na pravo na pobačaj, verska prava i slobode, ograničavanje glasanja i druga pitanja.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu – tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvesna.

Potvrdom njene nominacije broj konzervativnije orijentisanih sudija u Vrhovnom sudu iznosio bi šest dok će onih iz liberalnijeg opusa biti tri.

Okolnost koja je stvorila preduslov da predsednik Donald Tramp nominuje Ejmi Koni Beret bila je nedavna smrt sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg – koja je svojim radom i dostignućima u SAD-u stekla izuzetan ugled i kultni status.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Pre toga, Tramp ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar