Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Barovi, prodavnice i kulturni objekti u Francuskoj i Austriji otvoreni su od juče u novoj fazi popuštanja restrikcija uvedenih zbog širenja koronavirusa. Bašte restorana su otvorene za grupe do šest osoba, piše BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Policijski čas u Francuskoj biće pomeren sa 19.00 na 21.00 časova. Francuski medicinski stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog broja novozaraženih u danu, koji je sada u proseku preko 13.000. Ali to je mnogo manje od oko 40.000 dnevno inficiranih prošlog meseca, prenosi Beta.

Takođe, ubrzava se proces vakcinacije. Do sada je više od 20 miliona ljudi primilo jednu, a oko devet miliona dve doze.

Vlada je ranije postavila cilj da bar jednom dozom do sredine maja vakciniše 20 miliona ljudi. U faznom popuštanju na snazi i dalje ostaju neke mere.

Kafić u Austriji. Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Barovi i restorani mogu da otvore bašte, ali ne smeju da primaju goste unutra i da pređu 50 odsto kapaciteta.

Bioskopi i pozorišta će moći da popunjavaju samo 35 odsto kapaciteta sa najviše 800 ljudi.

Od početka epidemije u Francuskoj je registrovano više od 5,9 miliona zaraženih, a 108.201 osoba je umrla od posledica kovida-19.

U Beču je austrijski kancelar Sebastijan Kurc ukidanje nekih epidemioloških mera opisao kao „početnu tačku u borbi za povratak u normalu“, prenosi Hina.

Od srede ponovo rade barovi i hoteli jer Austrija ponovo pokreće turizam, jedan od ključnih sektora svoje privrede.

Kafić u Austriji. Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Posetioci će ponovo moći primati i pozorišta, bioskope, muzeje i teretane. Brojne prodavnice i uslužne radnje koje nisu nužne za svakodnevni život otvorene su još od februara.

Za brojna mesta za održavanje raznih događanja još uvek postoje ograničenja vezana za broj ljudi koji se mogu okupljati, a pokrovitelji moraju imati potvrde o vakcinaciji, negativnom testu na koronavirus ili potvrde o tome da su preležali koronu.

„Krivulja zaraženih naglo pada, a krivulja vakcinisanih raste“, kazao je Kurc objasnivši zašto se Austrija ponovo otvara.

Jedva dočekali otvaranje

Za Parižanina Elia Ajačea svet je u sredu malo bliže normalnim vremenima iz razdoblja pre pandemije kovida-19. Ponovo sedi u omiljenom kafiću uz kroasan i pijucka kafu, a primer Francuske sedi i Austrija.

Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

„Nestrpljivo sam čekao da se vratim svom životu pre pandemije i da postanem iznova osoba kakva sam bio ranije“, kazao je Ajače uživajući na terasi kafića u pariškoj četvrti na Levoj obali, prenosi Hina.

Kultno je to mesto, u koje su zalazili Ernest Hemingvej i ostali slavni pisci i filozofi, kao i u susedni Cafe de Flore, omiljeno mesto Pabla Pikasa.

Globalna pandemija primorala je vlasti širom sveta na zatvaranje ugostiteljskih objekata, ali u Francuskoj, naciji koja je izmislila vrhunsku kuhinju, zatvaranje restorana i kafića je ljudima posebno teško palo.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Francuzi provode više vremena u restoranima nego bilo koja druga razvijena nacija. Ručkovi i večere napolju su način života i deo francuskog društvenog tkiva.

Kafić u Nici. Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Ajače radi u finansijskom sektoru i pre zatvaranja zemlje dolazio je u omiljeni kafić svaki dan, uključujući vikende. Deo je to njegove jutarnje rutine kako bi se u miru pripremio za radni dan.

„Ovde se osećam kao kod kuće, znam ovo mesto i ljude“, rekao je Ajače.

„Malo je na terasi prohladno, no malo-pomalo sve će se vratiti na staro i zbog toga sam vrlo srećan“, kazao je Parižanin.

Kafić u Parizu. Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar