Trese se Zagreb: Ponovo snažan zemljotres

Svet 23. mar. 202011:22 > 13:13
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zagreb ne prestaje da se trese. Snažan zemljotres je danas, nešto posle 11 sati, ponovno prodrmao hrvatsku metropolu, a prema podacima seizmološke službe RH, jačina potresa ovog puta bila je 3,3 Rihtera.

U 11 sati i 13 minuta Zagreb se ponovno zatresao, još jedan zemljotres, koji je trajao nekoliko sekundi.

Foto: Printscreen/Twitter/EMSC

Prema prvim podacima potres je bio jačine 3,7 po Rihtera, a epicentar potresa bio je na dva kilometra dubine. Hrvatska Seizmološka služba objavila je da je zabeležila umeren potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca, piše Jutarnji list.

Iz seizmološke službe RH, međutim kažu, da je jačina bila 3,3 Rihtera. Za manje od 24 sata zabeleženo je čak 37 potresa.

Tokom noći Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) zabeležio je niz dojava o novim potresima u Zagrebu.

Foto: Printscreen/Twitter/EMSC

Više potresa tokom noći

Prvi je zabeležen u 1:59, drugi u 3 sata, treći u 5:15, četvrti u 5:26 i peti u 6:52. U Seizmološkoj službi Hrvatske potvrdili su za Index.hr da je tokom noći zabeleženo više potresa. Najjači je bio onaj u 3 sata, a jačina je iznosila 3,1 po Rihteru, rekli su iz Seizmološke službe.

„Razorni potres biće nezgodan za već oštećene građevine, međutim u većini slučajeva ovaj potres jačine 3,3 ne bi trebalo strukturalno da ošteti građevine, osim ako već nisu toliko labilne da ih može maltene povetarac srušiti“, rekao je za Hinu dežurni seizmolog Tomislav Fiket.

On je dodao da mali potresi ne bi trebalo da prave probleme već oštećenim zgradama, jer to je u rangu kamiona koji prolazi ulicom.

Inače od juče ujutru do danas je zabeleženo 57 potresa na području grada Zagreba, a prema podacima Seizmološke službe i Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio jačine 5,5 Rihtera, a najslabiji 2,0.

Pročitajte još:

Podsetimo, glavni potres bio je juče u 6 i 24 sata ujutru i bio je jačine 5,5 po Rihtera, a tokom jučerašnjeg dana bilo je 30-ak novih potresa.

Devojčica kritično

Ministar unutrašnjih poslova i načelnik Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je noć bila mirna, bez incidenata, a policija je osiguravala pogođeni deo grada, kazao je jutros

„Štab se bavi sa dve krizne situacije. Naši podaci govore da je 27 osoba povređeno u potresu, od čega 18 teže. Devojčica je u kritičnom stanju“, dodao je Božinović.

Foto: EPA AP Photo

On je napomenuo da su svi nestanci struje, vode i plina „rešavani tokom dana“ i da „sve to funkcioniše u najboljoj mogućoj meri“.

Svi koji nisu mogli da prespavaju u svojim kućama su zbrinuti, a njih 59 je prenoćilo u studentskom domu, zaključio je Božinović.