Pomoć u Hrvatsku stiže iz cele Evrope

Svet 31. dec. 202013:48
Podeli:
Foto:izvor jutarnji.hr/Ravnateljstvo civilne zaštite

Evropske zemlje bez odlaganja su priskočile u pomoć hrvatskim gradovima koje je razorio zemljotres.

Sinoć je u Zagreb sleteo avion kojim je Grčka poslala 19 tona humanitarne pomoći.

Pročitajte još:

Dopremljeno je 40 šatora, 50 grejalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje, koje će biti prevezene u logistički centar Direktorata civilne zaštite u Jastrebarskom i po potrebi će se slati na prostor koji je razorio zemljotres u područje Sisačko-moslavačke županije.

„Čast mi je da se sastanem s vama i dočekam prvu donaciju koja je pristigla u Hrvatsku nakon potresa koji su se dogodili u ponedeljak i utorak. Ovim putem želim da se zahvalim Vama i Grčkoj na vrednoj pomoći koja nam je uveliko potrebna“ izjavila je državna sekretarka Terezija Gras. Ambasadorka je zamolila da zahvalnost predsednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića prenese grčkoj Vladi.

Znak solidarnosti

Ambasadorka je dodala kako je dolazak prve pošiljke pomoći iz Grčke i poseta potpredsednice Evrospke komisije i poverenika Lenarčić jasan znak evropske potpore i solidarnosti.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ambasadorka Antonia Kacourou u ovim teškim vremenima izrazila je u svoje ime i ime svog naroda Hrvatskoj saučešće i naglasila kako je Grčka od prvog trenutka bila spremna da pomogne i donira Hrvatskoj kako bi pomogli ljudima u ovoj teškoj situaciji. Naglasila je kako imaju veliko iskustvo s potresima i da razume ovu tešku situaciju potresom i da se nadaju kako će ova donacija pomoći. Rekla je i da treba udružiti snage i pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Na kraju je zaključeno kako obe zemlje imaju slična iskustva i bile su pogođene prirodnim katastrofama te da upravo u takvim krizama do izražaja dolazi važnost saradnje i udruživanja kapaciteta i znanja koja imamo ne samo u potresima nego i u ostalim prirodnim katastrofama.

Pomoć šalje i Austrija. U Hrvatsku je stigao konvoj s mobilnim kućicama za one koji su ostali bez krova nad glavom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar