Poludela planeta: Na jednom kraju sveta poplave, na drugom besne požari VIDEO

Svet 26. jul. 202114:10
Podeli:
Foto: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia, EPA-EFE_FRIEDEMANN VOGEL, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Nina Sleptsova / Sputnik / Profimedia

U prethodnih mesec dana svedoci smo nestvarnih vremenskih prilika širom naše planete. Dok se jedan deo zemaljske kugle bori sa olujom i poplavama, drugi deo se bori sa vrućinama i požarima. Čini se da su klimatske promene vidljivije nego ikad i da se Zemlja "pobunila i da uzvraća udarac".

PROČITAJTE JOŠ:

Poplave u Kini

Kinu je pre nekoliko dana pogodilo žestoko nevreme, a tada su usledile smrtonosne poplave. Pogođeno je deset gradova u provinciji Henan, uključujući i glavni grad provincije Džangdžou. U Henanu je evakuisano više od 200.000 ljudi, a broj poginulinarednim danima.

Voda je čak uspela da probije sve barijere i zarobi ljude u vagonu metroa. U poplavama u podzemnoj železnici u Džengdžou nastradalo je 12 osoba. Državna televizija CCTV emitovala je snimke bujica, potopljenih ulica i kuća. Na njima su mogli da se vide stanovnici kojima je voda do struka, kako guraju svoja vozila i bore se da se spasu.

Foto: EPA-EFE/FEATURE

Posle katastrofalnih poplava, Kini preti i tajfun In-fa. Predviđa se da će In-fa pogoditi provinciju Džeđijang, a očekuje se i velika količina padavina. Svi letovi su otkazana na dva aerodroma u Šangaju. Ljudi su upozoreni da ostanu kod kuće.

Poplave u Nemačkoj i Belgiji

Dramačne scene poplava od 12. juna iz zapadne i srednje Evrope šokirale su javnost. Ekstremne kiše su napravile su haos u Nemačkoj i Belgiji, a u poplavama je poginulo oko 200 ljudi. Bujice su nosile puteve i železničke pruge, pucale su i brane, a pred naletom vode nestajali su čitavi gradovi.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je istakao kako je to „najgora prirodna katastrofa u ovom veku“. Pogođena područja je obišla i nemačka kancelarka Angela Merkel. Građani su ogorčeni i smatraju da vlasti nisu bile spremne za ovu katastrofu. Kiše i poplave su pogodile i Francusku, Švajcarsku, Holandiju i Luksembrug.

Toplotni talas u SAD i Kanadi

Smrtonosne vrućine pogodile su delove SAD i Kanade krajem juna. Temperature su bile dramatično iznad prosečnih za ovo doba godine. U Dolini smrti u Kaliforniji zabeležena je temeperatura od 54.4 stepeni Celzijusa. U kanadskom gradu Litonu je zabeležena najviša temperatura u Kanadi ikada, a iznosila je 49,6 stepeni.

Nažalost vreli talas nije prošao bez žrtava: u Britanskoj Kolumbiji je umrlo 719 ljudi, u državi Oregon 116, a u državi Vašington više od 112 osoba.
Meteorolozi su istakli da je ovaj vreli talas posledica anticiklona i klimatskih promena i da bi ekstremne vrućine mogle da postane česte.

Požari u SAD i Kanadi

Nakon vrelog talasa krajem juna i početkom jula, usledili su požari u Kanadi. Gradić Liton je skoro u potpunosti izgoreo u šumskom požaru. Plamen se ovim malim mestom u Britanskoj Kolumbiji proširio za 15 minuta, a stanovnici su hitno evakuisani.

Šumski požari su sredinom jula besneli u nekoliko američkih država: Aljaska, Oregon, Montana, Ajdaho, Vajoming, Nevada i Kalifornija. Izdate su naredbe za evakuaciju u mnogim ugroženim područjima. Širom SAD-a trenutno besni više od 85 požara. Najteža situacija je u zapadnim državama, a izgorilo je oko 553.000 hektara zemlje.

Požari u Sibiru

U Sibiru u Rusiji, požari bukte već mesec dana. Smatra se da je glavni uzrok za to toplotni talas, zbog kojeg je u ovom, inače vrlo hladnom području, krajem juna izmerena temperatura tla od 47,7 stepeni Celzijusa. Sredinom ovog meseca zabeležno je čak 200 šumskih požara u ovom delu sveta.

Gust dim je prekrio ruski grad Jakutsk i 50 drugih mesta i naselja. Najteže je pogođen region Saha-Jakutija, na severoistoku Sibira. Vreli talas u Jakutsku je zapretio i „apokalipsom“ u obliku gustog otrovnog dima.

Bonus video: Velike poplave u Kini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar