Poljska vladajuća stranka podržala Orbanov plan reforme EU

Svet 02. jul. 202115:00 > 17:15
Podeli:
Jaroslav Kačinjski Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka

Poljska vladajuća stranka je u petak potpisala deklaraciju 10 evropskih desničarskih partija kojom je pružila podršku planu mađarskog premijera Viktora Orbana za reformu Evropske unije i stvaranje "Evrope suverenih naroda" gde je evropsko zakonodavstvo podređeno nacionalnim ustavima a očuvane su "vrednosti tradicionalne porodice".

Pročitajte još:

„Konferencija o budućnosti Evrope ima nejasne ciljeve, nejasnu strukturu, može se dopustiti da je reč o produbljivanju procesa koji prema našem uverenju vode u krizu. U centralizaciju i sprovođenje kulturne revolucije koja treba da uništi dosadašnje strukture društva“, kazao je u Varšavi lider vladajućih poljskih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda, vicepremijer Jaroslav Kačinjski.

Lider poljskih konzervativaca optužio je Evropsku uniju za društveni inženjering preko koga, kako je rekao, Brisel želi da uništi tradicije i strukture počev od porodice i da stvori „novog čoveka“ što će po njegovim rečima doneti samo nesreću i sputavanje sloboda, kako individualnih tako i sloboda naroda i nacionalnih država.

„Mi te revolucije jednostavno ne želimo“, kazao je danas Kačinjski u specijalnom obraćanju Poljacima.

Kačinjski je rekao da vladajuća stranka u Poljskoj ne pristaje da evropski zakoni budu iznad nacionalnih ustava jer je pravo na suverenitet naroda osnovno pravo demokratije.

„Ova deklaracija govori Evropljanima da postoji drugačiji put, drugačija opcija. Računamo na to da će je kasnije podržati i druge političke stranke. To je inicijativa koja je posle obraćanja premijera Mađarske Viktora Orbana još jedna snažna podrška svima koji žele da očuvaju evropske tradicije, evropske narode, njihovu raznolikost, njihovo bogatstvo a podrže institucionalizovanu saradnju – slobodu kretanja, slobodu tržišta i individualne slobode“, rekao je Kačinjski.

Među liderima 10 stranaka koji su danas potpisali ovu zajedničku deklaraciju o njihovoj viziji budućnosti EU uz Kačinjskog je i Marin le Pen iz francuske nacionalističke stranke Nacionalni savez, Viktor Orban i lider italijanske Lige Mateo Salvini.

U deklaraciji takođe zahtevaju da se napravi spisak nadležnosti država članica u koje EU neće imati nikako pravo da zadire a takođe da se porodica označi za osnovnu ćeliju društva.

Inicijativa planira idejnu konferenciju u Varšavi ovog septembra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram