Poljska vlada zatražila produženje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom

Svet 28. sep. 202116:09
Podeli:
Poljska Belorusija granica
Granica između Poljske i Belorusije Foto:Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljska vlada zatražila je od predsednika države Andžeja Dude da zbog sve većeg talasa izbeglica potpiše produženje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom za još 60 dana, što će morati još da odobri Sejm poljskog parlamenta.

Pročitajte još:

„Vlada je na današnjoj sednici odlučila da zatraži od predsednika Dude produženje vanrednog stanja za još 60 dana. Situacija na granici je i dalje teška. Od početka tog hibridnog rata, jer tako ga treba nazvati, 10.000 osoba pokušalo je da predje belorusko-poljsku granicu“, kazao je na konferenciji za novinare portparol vlade Pjotr Miler.

Zbog sve češćih pokušaja nelegalnih prelazaka granice iz Belorusije u baltičke zemlje i Poljsku, od 2. septembra je na snazi vanredno stanje u pojasu širine tri kilometra na granici Poljske i Belorusije u kojem su 183 naselja.

I u ovom novom zahtevu da se vanredno stanje produži ostaje zahtev vlade da se ne dopusti izveštavanje novinara iz graničnog pojasa, dok baltičke zemlje izdaju propisnice medijima za izveštavanje sa granice, zabranjen je rad humanitarnih organizacija. U zabranjenu zonu ne mogu da udju ni advokati koji bi mogli da uzmu punomoćja da u ime izbeglica traže azil u Poljskoj.

I dalje će Granična straža, policija i vojnici koji joj pomažu vraćati izbeglice koje prelaze u Poljsku, natrag u Belorusiju.

Poljska Belorusija granica
Granica između Poljske i Belorusije Foto:EPA-EFE/ARTUR RESZKO

Poljski mediji objavili su dokaze da je tako u ponedeljak kraj sela Šimki vraćena jedna iračka porodica sa malom decom koja je uspela da predje u Poljsku, odvedeni su prvo u graničnu stanicu. Kasnije umesto u centar za prihvat izbeglica autobusom su ih prebacili do graničnog prelaza sa Belorusijom i terali da se vrate odakle su ušli u Poljsku.

Evropski sud za ljudska prava proširio je danas privremene mere kojima je krajem avgusta naredio da baltičke zemlje i Poljska grupama izbeglica koji logoruju nedeljama na granici zarobljeni izmedju kordona litvanskih, letonskih, poljskih i beloruskih graničara i ne mogu ni preko granice EU ni natrag moraju da obezbede hranu, vodu i lekarsku pomoć iako ne moraju da ih puste u zemlju. ; Sada je te mere Evropski sud za ljudska prava proširio i na obavezu da se izbeglicama omogući i pravna pomoć, što poljske vlasti odbijaju i ne puštaju osim novinara u pojas gde je na snazi vanredno stanje ni pravnike.

Predsednik Duda je u intervjuu američkoj televiziji Foks, koji danas prenose poljski mediji, kazao kao i posle njega portparol vlade Miler, da se Poljska pobrine za svaku osobu koja predje granicu, čak i nelegalno, u skladu sa poljskim zakonima i medjunarodnim pravom.

Poljska vlada unela je, medjutim, u avgustu u propise mogućnost da se izbeglice koje su nelegalno prešle u tu zemlju, umesto da se smeste u centre i odobri im se da traže azil da mogu da budu prevezene na granični prelaz i teraju da se vrate u zemlju iz koje su došli.

Poljski Ustav omogućava da se vanredno stanje produži samo jednom, a ukupno ne sme da traje duže od 90 dana.

BONUS VIDEO: Migranti iz Haitija na američkoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar