Podeljena Poljska: Vlast se svađa sa Briselom, narod želi da se agonija završi

Svet 26. okt. 202112:25
Podeli:
Poljska EU
Foto: Patryk Ogorzalek/Agencja Gazeta via REUTERS

Svega 23 odsto Poljaka podržava zaoštravanje retorike i način na koji vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda postupa u sporu sa Evropskom unijom oko reforme pravosuđa i nezavisnosti poljskih sudova, pokazala je najnovija anketa agencije IBRIS.

Pročitajte još:

Najviše anketiranih, 40,8 odsto, odabralo je od tri ponudjena odgovora onaj da vlada Mateuša Moravjeckog mora što pre da okonča spor i prihvati uslove koje postavlja Brisel, dok je 32,5 odsto Poljaka za to da vlada počne da traga za kompromisom i popusti u nekim pitanjima.

Svega 23 odsto smatra da vlada treba da brani svoje dosadašnje stavove.

Premijer Moravjecki optužio je u ponedeljak Brisel u intervjuu za list Fajnenšel tajms da pred Poljsku postavlja zahteve sa pištoljem uperenim u čelo da ih ispuni.

Moravjecki je zapretio je da će se Poljska braniti svim dostupnim oružjem, ako EU započne, kako je kazao „treći svetski rat“ time što bi zbog nedovoljno valjane pravne države i spora oko nezavisnosti poljskog pravosudja od politike uskratila Poljskoj novac iz Fonda obnove posle pandemije.

U Varšavi se otvoreno pominje i oružje najtežeg kalibra – veto na projekte EU koji moraju da se usvajaju konsenzusom.

„Pre ili kasnije pare ćemo dobiti. Što kasnije ih dobijemo to će biti jasnije kako Evropska komisija postupa diskriminatorno i diktatorski. Čak 88 odsto Poljaka želi da ostane u EU a polovina njih je iz naše stranke. Uvereni smo da Poljska mora da ostane u Uniji. Nema nikakvog rizika polegzita“, rekao je Moravjecki.

Poljska je nakon nedavnog samita EU dobila izvesno vreme, pošto je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da uprkos zahtevima nekih članica i rezoluciji Evropskog parlamenta novi mehanizam uslovljavanja novca članicama valjanom pravnom državom neće biti primenjivan dok Sud pravde EU u Luksemburgu ne odluči o žalbi Poljske i Mađarske na taj mehanizam.

Na reči Moravjeckog o pištolju uperenom u glavu i trećem svetskom ratu, EK odgovorila je da je EU projekat koji je veoma uspešno doprineo uspostavljanju trajnog mira medju zemljama članicama, te da u njoj ratnoj retorici nema mesta.

Poljski Ustavni sud je početkom oktobra po zahtevu za ocenu ustavnosti od premijera Moravjeckog ocenio da neki članovi osnovnog sporazuma EU, o nezavisnosti sudova i pravu svakog gradjanina EU na pravedan proces nisu u skladu sa Ustavom te zemlje i da je ustav nadredjen propisima Unije.

To po stavu poljske vlade znači da zvanična Varšava može da ignoriše presude Suda pravde EU koje se tiču pravosuđa.

Na dnevnom redu Ustavnog suda Poljske odnedavno je i rasprava o ustavnosti Evropske povelje o ljudskim pravima a ako bi ona bila ocenjena kao suprotna Ustavu Poljske, zvanična Varšava bi smatrala da je ne obavezuju ni presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

BONUS VIDEO: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar