Politiko: Ursula fon der Lajen između grešaka i pohvala

Svet 27. apr. 202022:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Evropski portal Politiko u svojoj posednjoj analizi navodi sve ”pluseve i minuse” dosadašnjeg rada predsednice Evropske komisije Ursul fon der Lajen. Politiko tako konstatuje da su fon der Lajen i njena Komisija grešili u upravljanju kriznom situacijom i da su time povremeno izazivali unutrašnje političke i komunikacione probleme.

Predsednici Evrope komisije pripisuju se pogrešni koraci kada je reč o manjku komunikacije sa zemljama članicama zbog čega je, kažu, morala da povuče najavljenu staregiju o izalasku iz restriktivnih mera koju su države ocenile kao „opasnu i preuranjenu“.

Politiko podseća da je prethodno Komisija svojim smernicama o fukcionisanju unutrašnjih granica EU tokom pandemije samo „aminovala“ jednostrane odluke koje su već primenile članice Unije bez mogućnosti da utiče na njih.

Činjenica da su i sami komesari davali izjave koje su odstupale od zvaničnog stava Komisije ukazuje na manjak kontrole nad spostvenim timom, ukazuje Politiko.

U tekstu se navodi i stav pojedinih kritičara koji ukazuju na „preterano popušatajući“ pristup Ursule fon der Lajen prema država članicama, tačnije onima koje su je dovele na poziciju predsednice Evropske komisije.

Njeni koraci se upoređuju sa onim što su činili prethodni predsednici Komisije počev od Žaka Delora pa do Žan Kloda Junkera, za koje se navodi da su imali više integriteta i ambicije da sprovedu sopstve ideje.

Politiko navodi i stavove onih koji podržavaju Ursulu fon der Lajen i koji tvrde da ona nije dobila dovoljno kredita u situaciji u kojoj je „tako rano u svom mandatu uspela da zadrži mirno kormilo broda tokom turbulencije bez presedana“.

Oni koji je podržavaju kažu i da je uradila „najbolje što se očekivalo u datim okolnostima“.

„Ona napreduje u svom ritmu, korak po korak, pravi greške, ali ih i prepoznaje i sve to nije tako loše, ocenjuje nekadašanja francuska ministarka evropskih poslova Natali Luazo.

U analizi se podseća i na poznatu frazu da su za sve dobre postupke odgovorne zemlje članice, a da je Brisel tu uvek kada treba neko da se kritikuje.

Politiko navodi i mišljenja i onih koji ukazuju da su se raspodelom vodećih EU pozicija na konzervativce, liberale i socijaldemokrate stvorile dodatne tenzije kada je u pitanju zajednički rad i nastup EU institucija i same Evropske komisije.

U svojoj analizi Politiko naglašava da se pred Ursulom fon der Lajen trenutno nalazi i najveći izazov, a to je predstavljanje plana o višegodišnjem budžetu EU koji bi trebalo da podrži evropski fond za obnovu ekonomije nakon pandemije COVID19.

Ocenjuje se da se predsednica Evropske komisije našla između „istoka“ i „zapada“ u okviru EU, koji ne mogu da se dogovore oko zajedničke fiskalne politike.

U analizi se ipak poručuje da bi bila greška kladiti se protiv žene koja sve vreme vodi računa o EU, uz zaključak: „Ako se pacijent dobro oporavi, doktor može dobiti pohvale za to“.

Komentari

Vaš komentar