Politiko: EU zaostaje za Kinom i SAD u donacijama vakcina

Svet 03. avg. 202113:57
Podeli:
Kragujevac, vakcinacija, vakcina, koronavirus, kovid
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Evropska unija značajno zaostaje za Kinom i SAD na planu donacija vakcina protiv koronavirusa, prema internom dokumentu Saveta Evrope u koji je briselski portal "Politiko" imao uvid.

Pročitajte još:

EU je donirala samo 7,9 miliona doza vakcina protiv kovida-19, što je četiri odsto od ukupno 200 miliona koje su obećale zemlje EU, navodi taj portal.

To je značajno niže u odnosu na 59,8 miliona doza koje su već donirale SAD i 24,2 miliona doza koliko je donirala Kina.

Podaci potiču iz radnog dokumenta Saveta Evrope od 2. avgusta.

Ovaj dokument se, kako navodi „Politiko, pojavio nakon komentara visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja, koji je prošlog petka rekao da Evropa, zbog „nedovoljnih“ isporuka vakcina Africi i Latinskoj Americi, rizikuje da izgubi uticaj u tim područjima i prepusti ga Kini.

„Ekspanzija Kine u Africi i Latinskoj Americi trebalo bi da nas zabrine i trebalo bi da nas okupira“, izjavio je Borelj.

U dokumentu su prikazani kupoprodajni ugovori i donacije, i navedeni su regioni koji su strateški najvažniji za EU, sa vrlo detaljnim slajdovima o vakcinama isporučenim u Severnu Afriku, Tursku, Balkan i zemlje Istocnog partnerstva.

Ovi slajdovi sadrže informacije o tome odakle je isporuka stigla, o vakcinama kog proizvođača je reč i koji procenat stanovništva u ovim zemljama je vakcinisan.

U oblasti međunarodne distribucije vakcina, EU je međutim aktivnija na planu izvoza, budući da je isporučila više od 503 miliona vakcina u 51 državu.

EU je takođe navela činjenicu da je obećala 3,4 milijarde evra za mehanizam Kovaks.

BONUS VIDEO: Sve što treba da znate o trećoj dozi vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar