Policijski čas u Holandiji još 7 dana, uprkos odluci suda

Svet 20. feb. 202100:09
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Policijski čas koji je u Holandiji uveden radi usporavanja širenja virusa korona ostaće na snazi još najmanje sedam dana iako je holandski Viši sud u petak, 19. februara, ocenio da ta mera nije pravno utemeljena. Ova sudska odluka daje vremenski prostor administraciji premijera Marka Rutea, koja tvrdi da je policijski čas od ključne važnosti kako bi se usporio treći talas virusa korona.

Zakonski predlog je usvojen sa 45 glasova „za“ i 13 „protiv“, prenosi Rojters, navodeći da će tako ostati na snazi jedna od ključnih mera holandske vlade u borbi protiv širenja koronavirusa, uprkos odluci suda.

Demonstranti i politički neistomišljenici smatraju da je policijski čas, koji je u Holandiji prvi put uveden od Drugog svetskog rata, nepotrebna zabrana slobode.

Početkom nedelje, sud niže instance saglasio se sa grupacijom protiv blokade „Virus varhajd“ (Istina o virusu) da policijski čas nema pravno opravdanje i naredio ukidanje te mere.

Ruteova administracija dobila je privremeno odgađanje odluke za koju je Apelacioni sud u Hagu odredio produženje do 26. februara.

Policija je predala 26.000 novčanih kazni od 23. januara, kada je policijski čas uveden.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar