Policijaci maltretirali starca u SAD, kolege ih podržale

Svet 06. jun. 202013:52
Podeli:
Foto: Printscreen/Twitter/David Begnaud

Pedeset sedam policajaca u Bafalu, Njujork, dalo je ostavku nakon što su dvojica kolega suspendovani jer su gurmnuli 75-godišnjaka koji je protestovao i oborili ga na tlo, javlja CNN.

Ostavke si dali u znak podrške kolegama.

U toku je istraga incidenta koji je guverner države New York, Endru Kuomo nazvao u potpunosti neopravdanim i potpuno sramotnim.

CNN dodaje i kako je 75-godišnjak ozbiljno povređen.

Video koji kruži američkim medijima pokazuje red policajaca koji kreću ka 75-godišnjaku, a dvojica od njih ga potom odgurnu na tlo.

Muškarac pada na tlo dok policajci prolaze kraj njega, a kroz par sekundi se vidi kako mu iz lobanje ide krv te se skuplja lokvica krvi.

Radilo se o protestu na Trgu Niagare koji se održao u ime Džordža Flojda i koji je ukazivao na rasnu nejednakost u SAD-u.

57 policajaca dalo je ostavku na mesta u hitnoj jedinici, ali nisu u potpunosti istupili iz policije. Gradonačelnik Bafala rekao je CNN-u da je sada grad bez hitne jedinice.

“57 njih je dalo ostavku zbog postupanja kolega koji su samo ispunjavali svoja nađređenja”, rekao je Džon Evans, predsednik udruženja policajca u Bafalu.

Evans je za Bafalo njuz izjavio kako je njihovo stanovnište da su policajci samo poštovali zapovjedi da se trg raščisti.

Potvrđen je i identitet muškarca. Radi se o Martinu Guginu koji je hospitaliovan i u ozbiljnom je, ali stabilnom stanju.

Advokatica porodice muškarca se oglasio i rekao kako Gugino i njegova porodica traže privatnost dok se ne oporavi.

“On ceni sve dobre želje koje su mu upućene i traži da svi protresti budu mirni”, rekla je Keliu Zaroun.

Njegova nećakinja, Megan Tufeksis, rekla je CNN-u da je njen ujak išao na protest da bi raspravio prava iz prvog amandmana s policijom.

Bajron Broun, gradonačelnik Bafala, rekao je da policajcima koji su gurnuli muškarca treba suditi. “Ne tražim da ih otpuste”, dodao je i rekao da je muškarcu koji je gurnut više puta rečeno da se skloni.

Naglasio je da je policajcima rečeno da budu oprezni, koriste protokol i zdrav razum.

Kuomo: Sve mi se zgadilo

Gugino nije mogao dati izjavu zbog povrede. Guverner Kuomo je pak rekao da policajci trebaju dobiti otkaz i da tužitelji trebaju biti pošteni ali i brzi.

“Kada sam vidio snimku, zgadilo mi se sve. Potičem okrug da ne napravi ono što je napravljeno u Minneapolisu, gdje je samo kašnjenje dovelo do problema. Ljudi ne žele ispraznost. Ljuti su i traže odgovore”, izjavio je.

Ranije je na Tviteru napisao da se radi o neopravdanom i sramotnom incidentu te kako policija ne sme da zloupotrebljava ovlašćenja.

Kaže i da je razgovarao s Guginom.

“Srećom, živ je. Vidite snimak i smeta vam osnovnim osećanjima pristojnosti i ljudskosti”, rekao je.

Dodao je potom i da ima i snimaka gde policajcej gađa ciglama u glavu.

“Ko smo mi?” zapitao se.

Komentari

Vaš komentar