Policija Los Anđelesa ispalila 20 metaka u Afroamerikanca

Svet 01. sep. 202022:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Zamenici šerifa okruga Los Anđeles pucali su i ubili Afroamerikanca Dižona Kizija (29), pogodivši ga sa dvadesetak metaka u leđa, jer je kao biciklista napravio saobraćajni prekršaj i pokušao da pobegne.

Kizi je vozio bicikl u ponedeljak posle podne u predgrađu Los Anđelesa Vestmont, kada su dvojica belih policajaca pokušali da ga zaustave.

On je ostavio bicikl i pokušao da pobegne, udarivši, kako je saopštila policija, jednog policajca i odbacivši hrpu odeće koju je nosio.

Policija tvrdi da je u odbačenoj odeći bio i poluautomatski pištolj, te da su policajci tada otvorili vatru na Kizija.

„Imao je vatreno oružje i napao je zamenika“, izjavio је šerifov potporučnik Brandon Din i dodao da još uvek nije obavljen razgovor sa dvojicom umešanih zamenika, kao ni sa svedocima.

„Dajte nam vremena da sprovedemo istragu“, rekao je. „Dobićemo sve činjenice ovog slučaja i na kraju ih predstaviti“, zaključio je potporučnik.

Advokat Kizijeve porodice i aktivista za zaštitu ljudskih prava Bendžamin Kramp, poznat po zastupanju Afroamerikanaca žrtava policijskog nasilja širom SAD, rekao je da je Kizi odbacio uz odeću i oružje, i da ga nije podigao, a da su policajci ispalili u njega više od 20 metaka i ostavili ga na ulici satima.

Ubistvo Afroamerikanca izazvalo je nove demonstracije građana, koji već mesecima protestuju širom SAD protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Demonstranti su izašli sinoć na ulice južnog Los Anđelesa gde je više stotina ljudi marširalo do šerifove stanice u blizini mesta pucnjave. Neki su skandirali „Recite njegovo ime“ i „Nema pravde, nema mira“, preneo je Asošiejted Pres.

Podsetimo, nedavno je u Viskonsinu policija pucala sedam puta u leđa i ranila Afroamerikanca Džejkoba Blejka, koji je zbog povreda ostao delimično paralizovan.

Povod za masovne proteste širom SAD bila je tragična smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je 25. maja umro od posledica brutalnog postupanja policije prilikom hapšenja.

Bonus video:

Komentari

Vaš komentar