Policajcu koji je ubio Flojda kaucija milion dolara

Svet 09. jun. 202000:21 > 00:40
Podeli:
protesti u SAD
Foto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia

Sudija je zatražio danas kauciju od milion dolara za uslovno puštanje na slobodu policajaca Dereka Šovina optuženog za ubistsvo Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom privođenja.

Američki policajac Derek Šovin, optužen za ubistvo Flojda, danas se prvi put pojavio pred sudom od kada se desilo ubistvo na kratkom proceduralnom ročištu preko videa, prenosi dopisnik agencije Frans pres.

Sudija Dženis Reding je odredila sledeće ročište za 29. jun kada će se razmatrati suština predmeta.

Bivši 44-ogodišnji policajac koji je u zatvoru visoke bezbednosti pojavio se u narandžastom zatvorskom odelu na ekranu postavljenom u sudnici u Mineapolisu.

Šovinu je izrečena nova kaucija. Bezuslovna s prethodnih milion dolara podignuta je na 1,25, dok je uslovna sa 700.000 podignuta na milion dolara.

Uslovi podrazumevaju da se ubuduće pojavljuje na ročištima, da ne krši zakon, da se ne zapošljava u bezbednosnoj firmi ili kao policijski službenik, preda oružje i municiju, ne napušta Minesotu i da nema nikakav kontakt s porodicom Džordža Flojda.

Protiv Šovina su iznete optužbe za drugostepeno ubistvo, trećestepeno ubistvo i ubistvo bez predumišljaja. Njegov advokad Erik Nelson nije uložio prigovor u sudu, javio je AP.

On je optužen za ubistvo pošto je pre dve nedelje ugušio 46-ogodišnjeg Flojda tako što mu ga je prilikom privođenja kolenom pritisnuo na vrat i držao tako gotovo devet minuta. Snimak drame, koju je snimila jedna prolaznica brzo se proširio na društvenim mrežama i izazvao talas demonstracija u SAD i širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar