„Policajci iz Hrvatske, jedne od država EU, tuku migrante poput stoke“

Svet 07. okt. 202115:46
Podeli:
Foto: REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Snimci maltretiranja migranata od strane policije na hrvatskoj granici šokirali su javnost, ali i privukli pažnju svetskih medija. Nemačka javna televizija ARD objavila je komentar povodom nasilja na granici, a hrvatski premijer istakao je da će država hitno reagovati.

„Ovi snimci oduzimaju dah: vidimo ljude koje policajci jedne od država članica Evropske unije tuku poput stoke. To se zove ‘zaštita spoljne granice EU’ i za to dolazi novac iz Brisela i Berlina. Uzvišena pesma o ljudskim pravima i evropskim vrednostima više ne može da se sluša“, navodi se na početku komentara koji je napisao novinar Džordž Restl.

On dalje ističe da „politički četnici“ treba da se srame zbog nečoveštva, kršenja ljudskih prava i odricanjem od svega što čini Evropu.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je pozvao direktno predsednicu Evropske komisije Ursulu fonder Lajen da reaguje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio da je odmah nakon pojavljivanja snimka pozvao ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i zatražio da se preduzme sve neophodno da bi se utvrdilo o čemu se tu radi.

„Što se tiče snimka sa granica, nazvao sam sinoć Božinovića da se preduzmu sve potrebne mere i napravi opširno ispitivanje kako bismo videli o čemu se tu radi jer hrvatska kao odgovorn adržava poštuje svoje zakone i propise“, poručio je Plenković.

Reagovala i Evropska komisija

EK  je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o nasilnim vraćanjima migranata na granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da istraga mora biti sprovedena.

„Video snimci i izveštaji o nasilnim vraćanjima na granicama koji su juče objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbeglicama neprihvatljivi su i mora se provesti istraga“, izjavio je portparol Komisije Adalbert Janz, odgovarajući na novinarska pitanja o najnovijem nasilju nad migrantima.

Ovo, inače, nije prvi snimak o neprimerenom postupanju hrvatskih policajaca prema migrantima. Institucije Evropske unije sada su iskazale zabrinutnost zbog trošenja fondova, koji su kreirani zbog brige o migrantima.

BONUS VIDEO Sve praznije plaže u Hrvatskoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar