Crna Gora: Pojačan nadzor na primorju zbog delta soja

Svet 30. jun. 202112:11 > 12:12
Podeli:
Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs

Institut za javno zdravlje Crne Gore je pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gde boravi veći broj turista s obzirom na to da je delta soj korona virusa registrovan u 92 države širom sveta.Iz Instituta su naveli da je Imperial koledž iz Londona (Imperial College of London) utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručio za 11 dana a najveći broj novootkivenih slučajeva bio je u starosnim grupama od pet godina do 12 i od 18 do 24 godine.

Pročitajte još:

„Mi još uvek ne beležimo takav porast u broju novootkrivenih slučajeva kod nas, ali je realno da ga očekujemo. Samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou celog sveta“, poručila je načelnica u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Milena Popović Samardžić.

Ona je potvrdila da se delta soj brže prenosi – da je „transmisiviji“ od alfa soja od 40 do 60 odsto.

„To je naravno povezano sa većim rizikom od naglog porasta broja slučajeva. Upravo iz tog razloga budno se prati broj novootkrivenih slučajeva“, navela je Popović Samardžić.

Objašnjava da su delta soj i indijski soj – isto.

„Svetska zdravstvena organizacija je preporučila nazive za nove varijante virusa po grčkom alfabetu redosledom kojim su sojevi otkrivani kako bi smanjila stigmatizaciju zemalja u kojima su nove varijante virusa otkrivene“, kazala je Popović Samardžić.

Simptomi delta soja se u mnogome ne razlikuju od ostalih varijanti virusa. U Velikoj Britaniji inficirani su uglavnom prijavljivali glavobolju, bol u grlu, curenje nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Svi koji razviju ove simptome bi trebalo da ostanu kod kuće i prijave se za testiranje na SARS-CoV2.

Iz Instituta navode da ohrabruju podaci koji pokazuju da su osobe koje su vakcinisane sa obe doze u značajno većoj prednosti nego nevakcinisani ili delimično vakcinisani, rekla je Popović Samardžić za medije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar